Російську мову виключили із переліку предметів ЗНО

15:58, 12.09.2017
Російську мову виключили із переліку предметів ЗНО

Українські школярі більше не складатимуть тести з російської.

Російську мову виключено з переліку предметів, з яких на основі загальної повної середньої освіти абітурієнти складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання у 2018 році.

 

Оновлений перелік предметів затверджено наказом Міністерства освіти та науки, який  набув чинності 8 вересня 2017 року.

 

"Кожен зареєстрований учасник зовнішнього незалежного оцінювання має право скласти тести не більш як із чотирьох навчальних предметів із Переліку", - йдеться у документі.

 

У Переліку затверджено 11 предметів: українська мова і література; історія України; математика; біологія, географія, фізика, хімія; англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

 

Для випускників шкіл результати ЗНО з трьох навчальних предметів - української мови та літератури, математики або історії України та одного з предметів, зазначених в переліку - будуть зараховуватися як результати державної підсумкової атестації за освітній рівень повної загальної середньої освіти.

 

Також наступного року для проведення ЗНО з іноземних мов  буде використано тести двох рівнів складності: рівня В1 і рівня В2. Новацією цих тестів буде частина «Розуміння мови на слух», яка передбачатиме прослуховування звукових фрагментів і виконання завдань до них.

 

Звіт, опублікований на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти, засвідчує, що на ЗНО з російської мови у 2017 році зареєструвалися лише 3 381 осіб (1,4% від загальної кількості учасників ЗНО).

 

Найпопулярнішою російська мова була у Донецькій області. Втім, усе ж це невеликий відсоток: 6,63% людей захотіли скласти тестування з цієї дисципліни. Найменше охочих скласти російську мову було у Івано-Франківській області – 0,12 %.

 

Найвищі бали ЗНО  (195-200) за російську мову у 2017 році отримали лише 21 учасник тестування.

 

У 2018 році ЗНО відбудеться з 22 травня по 14 липня.

 

Як повідомляла «УМ», наказ Міносвіти передбачає низку новацій, з якими стикнуться випускники шкіл у 2018 році.