На Луганськ і Алчевськ транслюватимуть 11 українських телеканалів

16:53, 22.08.2017
На Луганськ і Алчевськ транслюватимуть 11 українських телеканалів

Нова телевежа у Бахмутівці. (Фото прес-служби Президента України)

Нову телевежу урочисто відкрито за участі Президента України Петра Порошенка у населеному пункті Бахмутівка Луганської області у вівторок. Телевежа забезпечить трансляцію аналогового та цифрового мовлення щонайменше 11 українських телеканалів на частину окупованих територій Луганщини.

 

Про це повідомляє прес-служба Президента України у вівторок. 

 

"Відкриття телевежі у Бахмутівці – це крок до відновлення єдності Луганщини і всієї України. Мешканці з контрольованих територій і з окупованих міст і районів Луганщини повертаються у єдиний інформаційний простір нашої Батьківщини. І мешканці Луганська нарешті зможуть почути українське радіо і побачити українське телебачення", - зазначив Порошенко.

 

За його словами, станція, передана за допомоги США, забезпечить трансляцію 11 телеканалів і 4 радіоканалів на окуповану територію.

 

Щоб перевірити, як працює сигнал, була спроба встановити зв'язок зі Щастям, однак через погані погодні умови це не вдалося.

 

Зв’язок був встановлений зі Станицею Луганською, де українські військові підтвердили, що мають можливість спостерігати виступ Президента на українському телеканалі. Хоча через погані погодні умови сигнал був і не дуже якісний.

 

"Потрібен певний час, щоб налаштувати сигнал. Однак, все працює і це головне", - заявив Порошенко.

 

Наприкінці виступу він дав доручення головам обласних державних адміністрацій по всій країні, щоб ті посприяли налагодженню ретрансляторів з інших регіонів і забезпечили покриття Луганської області українським телебаченням.

 

Нагадаємо, за кілько годин до цього глава держави відкрив відремонтований стратегічний міст через Сіверський Донець у місті Ізюм на Харківщині. 

 

Зазначимо, що будівництво134-метрової опори в Бахмутівці Новоайдарського району Луганської області завершилося на початку серпня. Вона дозволить охопити українським мовленням території впритул до лінії розмежування та частину тимчасово окупованих територій - Луганськ, Алчевськ.

 

Це третя вежа, побудована протягом останніх двох років після Краматорської та Чонгарської.

 

За період 2015-2017 рр. від іноземних партнерів залучено понад 60 передавачів, а також одну телевежу. Крім того, для зони АТО за ці роки виділено 57 FМ-радіочастот - це приблизно 30% від усіх частот, що були надані в користування по Україні. Тобто третина радіочастотного ресурсу пішла в Донецьку та Луганську області, а суспільне мовлення отримало в зоні АТО 24 частоти.