В «Десні» годують вояків кашею з мухами й не дають м’яса (фото)

17:10, 13.08.2017
В «Десні» годують вояків кашею з мухами й не дають м’яса (фото)

Таким хлібом з мікроорганізмами годують вояків у "Десні". (Фото з ФБ-сторінки Романа Бочкали)

Журналіст Роман Бочкала обурений жахливими умовами харчування у 169-му навчальному центрі ЗСУ «Десна» на Чернігівщині.

 

На цій проблемі Бочкала наголосив у дописі на своїй сторінці у Facebook.

 

«Каша з мухами, сосиска замість м'яса, хліб не зрозуміло з якими мікроорганізмами. Тюрма суворого режиму? Ні, військова частина. Так годують наших вояків в учбовому центрі "Десна". Скільки вже сказано, написано, звільнено. І ловили вже на цьому, і провадження кримінальні заводили. І судили здається. Нічого не діє. Приїжджає комісія - все добре. День, два і знов кормлять половою», - написав журналіст.

 

 

За його словами, після того, як він отримав вражаючі знімки й інформацію від бійців, то одразу зв'язався з помічником міністра оборони України. Реакція військового відомства була миттєвою.

 

 

«Хлопці дзвонять дякують. Кажуть порції збільшились. З'явились відповідні до норм продукти. Чи надовго? І питання тут не лише до керівництва «Десни», а й до компаній, які забеспечують харчування. "Годують" і заробляють непоганий куш всі ті ж фірми, афільовані з Юрою Єнакієвським. Вони надалі виграють мільярдні контракти», - констатує Роман Бочкала.

 

За його словами, волонтери, що входили до тендерного комітету, намагались усунути ці фірми, але у них нічого не вийшло.

 

«А що у вас на обід, панове генерали? Смачного. Це ж мабуть не тільки в «Десні» такий жах. Невже так важко організувати гідне харчування? Це ж не ракету в космос запустити. Ви ж не худобу годуєте, а людей! Ще й достойних людей. Не злодіїв, а воїнів. На передку краще. А в тиловій «Десні», куди багато з бійців потрапляють на перепідготовку, під час якої можуть трохи відпочити від фронту, вимушені переходити на режим «голодний пайок», - наголошує журналіст.

 

Він планує ініціювати питання ефективного використання державних коштів, які виділяють на харчування бійців, на найближчому засіданні Ради громадського контролю при НАБУ.

 

«І ще одне. Ми ж прагнемо до стандартів Північноатлантичного альянсу? Але НАТО це не лише красива форма і новітнє озброєння. Це достойне відношення до військовослужбовців. Давайте з цього починати», - зазначає Роман Бочкала.

 

Як повідомляла «УМ», у лютому 2017 року військовослужбовці-контрактники зняли відео, на якому продемонстрували жахливі побутові умови свого проживання у "Десні": іржаві, ще радянські умивальники та душові піддони, забиті лайном унітази, нестачу найпростіших меблів, великі щілини у старих вікнах тощо.

 

Міністр оборони Степан Полторак після службової перевірки звільнив трьох військових посадовців через цей скандал.