У Кам’янському втретє вимагають знести пам’ятник уродженцю міста леоніду Брежнєву

17:18, 12.08.2017
У Кам’янському втретє вимагають знести пам’ятник уродженцю міста леоніду Брежнєву

Пам’ятник Брежнєву в Кам’янському мають зрести у рамках закону про декомунізацію (із соцмереж)

Житель міста Кам’янське на Дніпропетровщині звернувся до місцевої влади із закликом виконати вимоги закону про декомунізацію та знести у місті пам’ятник генсеку компартії СРСР та уродженцю міста Леоніду Брежнєву.

Відповідну петицію опублікував Костянтин Кісіль на сайті кам’янської міської ради. Наразі петиція зібрала 7 підписів із 250 необхідних, на збір інших голосів залишається 85 днів.

"Прошу Вас знову (втретє) ще раз переглянути питання, щодо демонтажу у мiстi Кам'янське пам'ятника-погруддя радянському полiтичному дiячевi Леонiду Iллiчу Брежнєву", - зазначено в петиції.

Автор вказує, що зазначений пам'ятник не було внесено до Всеукраïнського реєстру нерухомих пам'яток iсторiï, тому цей пам'ятник пiдпадає пiд закон декомунiзацiï, а значить - пiдлягає демонтажу.

"Вiдмова демонтажу зазначеного пам'ятника - це пряме порушення чинного закону Украïни про "Засудження комунiстичного та нацiонал-соцiалiстичного (нацистського) тоталiтарних режимiв в Украïнi та заборону пропаганди ïхньоï символiки", - нагадує автор звернення.

Він зазначає, що у Кам'янському мiсцева влада та депутати хочуть оголосити територією музею частину скверу з пам'ятником Леоніду Брежнєву, який матиме назву "Мiфи та реалiї радянської епохи", щоб уникнути демонтажу цього об'єкта.

"Л. I. Брежнєв є нашим земляком, вихiдцем iз нашого мiста, але це не виправдовує його дiяння як полiтичного дiяча, бо саме через цю людину Украïна зазнала скрутних часiв рокiв "застою", - пише Костянтин Кісіль.

"Ми не пропонуємо знищувати погруддя Л. Брежнєва, а просимо прибрати його з постамента, а саму бронзову скульптуру, пiсля демонтажу з постамента, можна перенести в музей, але в музей в будiвлю, геть подалi з площi та скверу". - продовжує він.

Варто відзначити, що інформація про те, що влада міста, яке на той час іще носило назву Дніпродзержинськ, ще у липня 2015 року заявляли про плани з демонтажу пам’ятника Брежнєву, але досі не виконала цих обіцянок.