У Сумах базові навчальні предмети у школах викладатимуть тільки українською

12:38, 16.07.2017
У Сумах базові навчальні предмети у школах викладатимуть тільки українською

У Сумах відмінили навчання російською мовою

Зарічний районний суд міста Сум виніс рішення, яким підтвердив законність викладання базових навчальних дисциплін в усіх школах міста виключно українською.

Про це інформують місцеві видання.

"Батьки учнів російськомовних шкіл у Сумах подали позов до суду. Вони хотіли оскаржити рішення Сумської міської ради та наказ Управління освіти та науки Сумської міської ради "Про викладання державною мовою базових навчальних дисциплін у загальноосвітніх закладах м. Сум", - розповідає про ситуацію видання Вектор.Ньюз.

Зарічний районний суд міста Сум із травня почав розгляд у цій справі. Головним чином вона стосувалася невдоволення батьків зміни мови викладання у трьох школах міста: Сумської спеціалізованої школи І ступеня № 30, Сумської ЗОШ № 18 та Олександрівської гімназії міста Суми.

До суду позови проти Сумської міської ради та управління освіти міста подали Олександр Ротт, Юлія Сафронова та Владислав Котляр, інформує "Трибуна".

Вони вважають. що рішення міськради про навчання українською порушує право батьків дитини на гарантовану Конституцією України можливість вибору мови навчання, а також призведе до значних матеріальних витрат бюджетних коштів та власних коштів батьків, учням необхідно буде навчатися в умовах підвищеного навантаження задля ліквідації різниці у навчальних планах.

Міська рада зазначила у рішенні "Про викладання державною мовою базових навчальних дисциплін у загальноосвітніх закладах м. Сум" від 29 березня, що подальше навчання дітей у російськомовних школах може нашкодити їм у майбутньому.

"Оскільки викладання предметів російською мовою в деяких школах обмежує доступ учнів до вищої освіти, для зменшення впливу мовного бар’єру при переході з одного освітнього рівня на інший міська рада вирішила визначити викладання державною мовою базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах комунальної власності на території міста Суми обов’язковим", - йшлося в прийнятому документі.

Ініціатор виключно україномовного викладання, депутат Володимир Чепік, так прокоментував рішення суду з цього питання:

"Перша інстанція підтвердила законність рішення міської ради. Доводи батьків про погіршення якості освіти у дітей, які перейдуть на вивчення базових дисциплін українською мовою для мене є звичайною маніпуляцією любителів «русского мира». Переконаний навчання дітей за бюджетні кошти повинні проводитись виключно українською. Своє бажання вивчати мову окупанта російськомовні батьки можуть реалізувати у приватних навчальних закладах або залучивши репетиторів", – зазначив Володимир Чепік.