Микола Полозов просить ООН, ОБСЄ та владу РФ відпустити Ахтема Чийгоза на похорони матері

12:07, 02.07.2017
Микола Полозов просить ООН, ОБСЄ та владу РФ відпустити Ахтема Чийгоза на похорони матері

Похорони Аліє Чийгоз, швидше за все, пройдуть без сина

Адвокат та правозахисник Микола Полозов звернувся до ООН, ОБСЄ, російської та української влади з проханням відпустити політв'язня Ахтема Чийгоза на похорони матері у Бахчисараї.

"Я знову звертаюся із закликом до російської влади проявити гуманізм, надати можливість Ахтему Чийгоз виконати свій синівський обов'язок, проводити свою маму в останню путь. Дозволити виконати йому необхідні релігійні дії в ході здійснення похорону Чийгоз Аліє Абдураімовни", - написав Микола Полозов у Facebook.

Він звернувся до Верховного комісара ООН з прав людини Зейд аль-Хусейна, голови ОБСЄ Себастьяна Курца, щоб вони надалии максимальне сприяння в реалізації можливості Ахтему Чийгоз взяти участь в похоронах його матері.

Поряд із цим Микола Полозов звернувся до представників російської та української влади: міністрів закордонних справ Сергія Лаврова та Павла Клімкіна, уповноважених з прав людини Тетяни Москалькової та Валерії Лутківської, а також до голови ради при президентові Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова, - щоб вони допомогли Ахтему Чийогзу відвідати похорони матері.

Як повідомляла "УМ", Аліє Чийгоз у віці 76 років померла у Бахчисараї. Відповідно до релігійних традицій, її мають поховати 2 липня до заходу сонця.

Кримські окупанти напередодні дозволили політв'язню, заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу побачення з матір'ю, яке тривало 15 хвилин. Востаннє жінка, яка пережила депортацію кримських татар у 1944 році, бачила свого сина тільки в кайданках.