Під Кропивницьким поліція побила ветеранів АТО і селян (фото, відео)

13:36, 28.06.2017
Під Кропивницьким поліція побила ветеранів АТО і селян (фото, відео)

Поліція використовуючи спецзасоби украй жорстко побила і затримала кілька десятків селян і ветеранів АТО, в тому числі одного з командирів батальйону "Донбас", які допомогали фермеру запобігти рейдерському захопленню його підприємства у селі Бережинка під Кропивницьким Кіровоградської області.

 

Рейдерів пов’язують із народним депутатом від «Народного фронту» АТО Юрієм Березою, який також є учасником АТО.

 

Про це повідомляють ветерани АТО і активісти у соцмережах.

 

Зокрема, ветеран батальйону "Донбас" і власник охоронного підприємства Євген Шевченко повідомив у Facebook, що бійці "Донбасу" і "Айдару" допомогли фермеру з села Бережинка відбити атаку "тітушек", які намагалися здійснити силове захоплення підприємства.

 

Перед цим рейдери нашвидкоруч фіктивно змінили власників агрофірми у реєстрі, опісля чого протягом кількох днів відбулася ще одна угода, на цей раз вже купівлі-продажу.

 

"Рейдери з охоронної компанії "Борисфен", яку контролює народний депутат від "Народного фронту" Юрій Береза ​​спробували захопити головний офіс підприємства, але повстали селяни. Поліція на виклики не приїжджала протягом двох годин. Приїхаливже по факту, коли селяни розбили "тітушок" і власноруч затримали 31 особу", - написав пан Шевченко на своїй сторінці в Facebook в ніч на середу.

 

                                                Затримані селянами і ветеранами АТО "тітушки". 

 

Згодом, за його словами, фермера викликали на допит в прокуратуру, де дві години примушували відмовитися від допомоги ветеранів. Під час допиту серце літньої людини не витримало і його забрала швидка з інфарктом. Наразі він перебуває у важкому стані в лікарні.

 

Конфлікту передувала спроба рейдерського захоплення підприємства шляхом оформлення фіктивної угоди дарування. Згідно з висновками Київського інституту судової експертизи, підпис фермера було підроблено. У той же час, експертиза обласної прокуратури підтвердила достовірність підпису.

 

Тоді як у село Бережинка прибули озброєні поліцейські, які, відмовившись представитися, затримали ветеранів АТО, які охороняли підприємство.

 

«За особистою командою міністра МВС Авакова у невеличке село Бережинка було стягнуто Національну гвардію з Кривого Рогу та спецпідрозділи поліції з Кропивницького, які без жодних пояснень почали арештовувати та бити ветеранів і селян, яки стали на захист своєї землі. Били усіх без розбору - у тому числі били жінок. Наразі близько 20 з них госпіталізовано у місцеву лікарню із травмами різної ступені важкості», - стверджує Євген Шевченко.

 

 

За його словами, зтримання проводилося з порушенням норм КПК і супроводжувалося невмотивованим насильством з боку поліції. Крім того, у затриманих відібрали гроші без оформлення протоколів, тобто пограбували.

 

Очевидці подій з числа ветеранів батальйону "Донбас" опублікували в соцмережах велику кількість відеозаписів, того що відбувається.

 

Після затримання ветеранів та місцевих жителів намагалися вивезти автобусами з села. За словами Шевченка, автобуси прямували до Умані Черкаської області. Але на кордоні області місцеві жителі перекрили дорогу, заблокувавши рух автобусів.

 

"Поліція була змушена відпустити затриманих. На місце прибули губернатор і керівництво обласної поліції, але вони не можуть пояснити, з якої причини ветеранів і селян спочатку побили, а потім затримали і пограбували", - зазначив Шевченко.

 

І додає, що жодних обвинувачень ветеранам і селянам не було пред'явлено, як і не озвучено статус затриманих чи підозрюваних. Також  невідомо де поділися особисті гроші та документи людей, як і те, який саме підрозділ поліції чи Нацгвардії їх затримував та за чиїм наказом.

 

Поліція Кіровоградської області оприлюднила свою версію подій лише в середу в обід.

 

Так, керівник поліції Кіровоградщини Сергій Кондрашенко заявив про те, що конфлікт у селі провокували обидві сторони, а поліція забезпечувала правопорядок та безпеку людей.

 

"У господарському спорі через майнові права обидві сторони залучають на підтримку сторонніх осіб, тим самим провокують конфлікт.  Нині на території навколо спірної ділянки у Кіровоградському районі в цілодобовому режимі несуть службу працівники поліції. Завдання поліції – забезпечення безпеки людей, забезпечення правопорядку і спокою у населеному пункті та на прилеглій до сільгосппідприємства території", - написав пан Кондрашенко у Facebook.

 

 

Він наголосив, що силовики не втручатимуться у майнові спори, але будуть припиняти спроби дестабілізувати ситуацію, зокрема і силовими методами. Мовляв, жодна з недержавних охоронних структур не має повноважень здійснювати правоохоронні функції.

 

«Якщо ж у ході перевірки буде встановлено, що хтось із поліцейських допустив перевищення службових повноважень, їх діям буде надано правову оцінку», - додає начальник поліції Кіровоградщини.

 

Кондрашенко також повідомив, що особисто поїде в село Бережанка і поспілкується з селянами.