У Києві запровадили соціальну послугу «Такий як я» (фото)

11:30, 20.06.2017
У Києві запровадили соціальну послугу «Такий як я» (фото)

Акція-флешмоб «Такий як я» відбулася в столичному парку Шевченка. Це вже другий подібний захід, організований громадською організацією інвалідів «Родина».

 

Торік акція мала на меті привернути увагу суспільства до проблем дітей з особливими потребами, їх повноцінній адаптації до суспільства.

 

Цього ж разу активісти й волонтери поставили собі на меті: по-перше дати дітям можливість погратися до не схочу, а по-друге розповісти присутнім дорослим про соціальні послуги, адже мало хто поінформований про це.

 

А тим часом соцпослуги подекуди часто важливіші за побутові, медичні, адміністративні, освітні та інші види послуг, які надає влада, громада, чи бізнес, або люди. Адже йдеться про життя людини, яка опинилася у скрутних життєвих обставинах, про добробут її сім’ї тощо.

 

 

Невелика ділянка парку стала на дві години територією без обмежень. Тут разом гралися звичайні й особливі діти, малювали, ліпили з тіста й розважалися.

 

Найбільш активні – танцювали під музику столичної групи 911 UA, волонтери-медики з фонду вимірювали тиск у всіх охочих й роз’яснювали потребу з малечку привчати дітей до цього.

 

 

Також дітки могли поспілкуватися із спеціально навченими собаками, тобто проти своєрідний короткий сеанс каністерапії, подивитися на виступи аніматорів, скуштувати солодощі й різноманітні напої…

 

 

У Києві загалом налічується 156 тисяч людей з інвалідністю. А дітей з особливими потребами - близько 11 тисяч. Звичайно, столична влада про тих турбується, але зазвичай йдеться про матеріальну допомогу. Надаються в Києві і соціальні послуги, але несистематично і фрагментарно. Люди просто про них не знають.

 

«Чи досягли ми своєї мети цією акцією? Так, – каже голова правління ГОІ «Родина», експерт ОБСЄ Лариса Самсонова. – Ми привернули увагу людей до соціальних послуг. Люди плутають поняття і підозріло ставляться до слова «соціальний». Тому саме поняття «соціальна послуга» вже викликає відразу і людина не хоче себе з нею асоціювати. Але треба це долати, й впроваджувати європейські практики допомоги й опіки. Соціальні послуги - це коли адресно одні люди допомагають іншим й ті, кому це треба, швидше справляються із проблемами. Треба знати про них і вміти ними користуватися. В Україні ось уже 15 років діє закон про соціальні послуги. Він багато в чому декларативний, але по-своєму важливий… І, звичайно, ми дуже хотіли організувати свято для дітей та батьків».