Іван Маслюк, хворий на ДЦП, підкорив Говерлу на інвалідному візку (фото)

16:30, 03.06.2017
Іван Маслюк, хворий на ДЦП, підкорив Говерлу на інвалідному візку (фото)

Іван Маслюк з командою "On 3 wheels - Проект здійснення мрій" на вершині Говерли (On 3 wheels - Проект здійснення мрій)

Іван Маслюк разом зі своїми друзями із села Соснівка Львівської області піднявся на Говерлу на інвалідному візку, сконструйованому у Франції.

У хлопця дитячий церебральний параліч, але це не завадило йому підкорити найвищу точку на території України, зробив він це з допомогою спеціальної інвалідної коляски La Joelette.

Один з друзів Маслюка - Олександр Луцик - розповів журналістам LB.ua про сходження на Говерлу.

"Коли ми подорожували по Франції, ми зустрілися з організацією, яка допомагає людям з інвалідністю активно проводити час на спеціальних візках. Для нас це стало прозрінням. І ми вирішили робити те ж саме в Україні. Нам здається несправедливим, що людей з інвалідністю в Україні закривають у спеціальних інтернатах, батьки соромляться своїх дітей, так і в суспільстві не сприймають їх або бояться", - повідомив Луцик.

У першу поїздку на Говерлу вирушило 7 осіб, 5 з яких допомагали нести коляску з Іваном Маслюком. Наступна поїздка планується через пару тижнів.

Команда планує здійснить більше 10 виїздів в гори цього літа. Серед подорожуючих будуть необов'язково тільки люди з інвалідністю: проект замислювався як інклюзивний.

Хлопці готові поділитися чудо-візком із усіма бажаючими, що прагнуть допомогти людям із інвалідністю вільно подорожувати горами.

"Необов'язково чекати нашої наступної поїздки. Якщо сформується команда, яка захоче долучити до поїздки людину з інвалідністю, ми будемо готові дати їм для цього спеціальну коляску. Інженери продумали її майже ідеально: там є спеціальні амортизатори, підголовники, можливість кільком людям піднімати її. Ми хочемо, щоб вона служила для активних поїздок тим, хто її потребує", - сказав Олександр Луцик.