У Києві зірвали тотальний диктант з російської мови (фото)

12:20, 08.04.2017
У Києві зірвали тотальний диктант з російської мови (фото)

Активісти "Національного корпусу" зірвали тотальний диктант від міносвіти Росії. (Фото з ФБ-сторінки Ленура Іслямова)

Близько тридцяти активістів партії «Національний корпус» заблокували і скували ланцюгами вхід до будівлі Росспівробітництва, де мала відбутися освітня акція «Тотальний диктант» зі  знання російської мови у Києві в суботу. Акцію проводить міністерство освіти Росії в усьому світі щороку.

 

Про це повідомляють представники Росспівробітництва, посольство Росії в Україні, російські ЗМІ, а також користувачі соцмереж.

 

"Близько 30 осіб заблокували вхід у будівлю, ніхто не може потрапити в представництво, де сьогодні о 14:00 за київським часом повинен відбудуться Тотальний диктант, - розповіли в Росспівробітництві.

 

 

У посольстві Росії в Україні уточнили для російських ЗМІ, що "радикали є членами української націоналістичної партії "Національний корпус", які скандують образливі гасла на адресу Росії".

 

За даними очевидців, на місце прибула поліція Києва, але правоохоронці не втручаються, тож офіс Росспівробітництва усе ще заблокований.

 

 

Водночас, гендиректор першого кримськотатарського телеканалу ATR, бізнесмен  Ленур Іслямов також підтвердив інформацію про те, що активісти «Національного корпусу» заблокували представництво Росспівробітництва в Києві на своїй сторінці у Facebook  і оприлюднив відповідні світлини.

 

 

«Ранок, Київ, Борисоглібська 2. Офіс Росспівробітництва в Україні. Так почався «тотальний диктант». Хто не знає: в Москві всі подібні українські офіси давно закриті, закриті навіть бібліотеки», – написав Ленур Іслямов.

 

На фотографіях, які оприлюднив пан Іслямов, видно, як активісти скували ланцюгом ворота центру і заблокували входи.

 

Пізніше партія «Національний корпус» повідомила, що зірвала «тотальний диктант» у Києві, оскільки ця акція є інформаційною війною Росії, а сам диктант у столиці мали писати «у солідарності з «банановими республіками ЛДНР» в окупованих Луганську і Донецьку.

 

«Це просто створення «російського світу» в Україні. Вони робили все, щоб тут розпалювати ненависть у людей, щоб з вас робити малоросів. Це така сама військова частина, як і «Сбербанк», як «зелені чоловічки» в Криму,» – наголосив речник «Національного Корпусу» Олександр Алфьоров.

 

На сайті «Національного корпусу» також повідомляється: «Бо не будуть в Україні писати надиктоване москалями москальською мовою. Ці часи давно минули. На згадку про себе активісти залишили на вивісці російського представництва стікери із назвою партії.

 

На сайті представництва Росспівробітництва в Києві згодом з'явилося коротке оголошення: "Тотального диктанту в Києві не буде".

 

Нагадаємо, що український активісти і патріоти давно вимагають закрити цей офіс, як осередок пропаганди і центр російських окупантів, і регулярно проводять акції протесту.

 

Зауважимо, що Тотальний диктант є щорічною освітньою акцією в Росії, в рамках якої всі охочі можуть написати диктант російською мовою, перевіривши свій правопис. Гасло цьогорічної акції: "Писати грамотно - модно!"

 

Російські ЗМІ повідомляли, що диктант напишуть 200 тисяч чоловік у 886 містах по всьому світу.

 

На сайті акції повідомляється, що Тотальний диктант в Україні, окрім Києва, планували у чергове провести у Харкові (у попередні роки організатором тут виступала кафедра російської мови філологічного факультету Каразінського університету), а також вперше в Одесі.