Центр «Родина» у Києві доглядає особливих дітей на противагу державі (фото)

14:30, 11.03.2017
Центр «Родина» у Києві доглядає особливих дітей на противагу державі (фото)

Центр "Родина" у Солом'янському районі Києва.

Громадська організація «Родина» надає соціальні послуги батькам і їхнім дітям з ознаками інвалідності в Україні вже 17 років. Створена батьками на противагу державній системі догляду за особливими дітьми, ця організація прагне підтримувати людей з інвалідністю від самого народження.

 

«Ми працюємо комплексно, підтримуємо насамперед батьків і допомагаємо їм швидше прийняти особливості дитини і почати будувати своє життя в уже нових для родин обставинах, - розповідає голова «Родини» Лариса Самсонова. - Це не тільки різного типу психологічні консультації чи реабілітаційні процедури, але й денний догляд за дітьми та розвиток їхньої максимальної самостійності».

 

Щойно тут відбувся День відкритих дверей. Втім, «Родина» завжди була відкритою для відвідин, для ознайомлення з її роботою, на відміну від закритих від зовнішнього світу інтернатів.

 

«Ми надаємо соціальні послуги на рівні територіальної громади. Ми – маленька родина, але ми мріємо, щоб таких родин ставало дедалі більше в усій Україні, щоб діти росли в оточенні добра й уваги, і потім їм буде легше в дорослому житті», - каже «Родини» Самсонова.

 

 

Сьогодні «Родина» - це своєрідний садочок-початкова школа, альтернатива інтернатам. Тут у Центрі проходять реабілітацію 20 дітей віком від 4 до 13 років з різними діагнозами і різного ступеню відкритості до спілкування. У планах – надати більшій кількості сімей можливість реабілітувати дітей, однак для цього потрібне приміщення й спеціалісти, яких в Україні обмаль.

 

 

«Особлива дитина не винна, якщо дорослі не в змозі подолати її проблеми, - розповідає Лариса Самсонова. - Отже це зі сфери відповідальності виключно дорослих. Наша мета – працювати не з наслідками, а на випередження, оскільки у багатьох випадках тільки так можна запобігти подальшим ускладненням розвитку дітей».

 

 

Центр  «Родина» - це 6 кімнат, що орендуються окремим блоком в одному з садочків у Солом’янському районі Києва. 150 квадратних метрів. На двох дітей в «Родині» припадає один вихователь. Таких закладів у Києві, де налічується близько 10 тис. особливих дітей, не багато. А для дітей з тяжкими формами інвалідності взагалі немає. Ще й досі таких дітей відправляють в інтернати, оскільки як жити родині з такою дитиною без сторонньої допомоги ніхто не вчить.

 

Чи допомагає у цьому держава? Невелика допомога організації в оплаті оренди та комунальних послуг є, але не тільки в грошах справа. Треба зрозуміти роль та цінність самої послуги, яку надає організація. Ця послуга вирішує проблеми, батьки можуть працювати, а діти мають можливість  розвиватися, так би мовити, в щоденному режимі, спілкуватися з ровесниками, готуватися до самостійного дорослого життя.

 

Важливо місцевій владі зрозуміти це, не закривати очі на проблеми, а вирішувати їх об’єднуючи зусилля з громадськими організаціями та громадою міста спільні гострі питання. Як правило, в цивілізованих країнах, це солідарна відповідальність влади та громади за конкретне людське життя та швидке вирішення  проблем найкращим способом.

 

 

Поки що весь тягар лягає на плечі батьків, інколи допомагають меценати. Фактично «Родина» і створена батьками, які стикнулися зі ставленням держави до потреб сімей. Деякі діти, подорослішавши, самі стають волонтерами в Центрі! Це, наприклад, 14-річна Настя Ситченко, у якої були проблеми з мовленням…

 

 

«З усіма дітьми потрібно працювати. Вони всі потребують уваги. Таких діток часто віддають в інтернати, або ж вони сидять чи лежать удома, в чотирьох стінах, зрідка тільки перетинаються з ровесниками, - розповідає Лариса Самсонова. – А тут вони мають друзів, спілкуються, граються, пізнають навколишній світ».

 

 

Загалом за 15 років через «Родину» пройшло кілька сотень діток. На жаль, не завжди вдавалося допомогти, але як тут кажуть, ми просто не все ще знаємо і вміємо, але дайте тільки час.