13-річний Богдан Волик у Черкасах врятував від утоплення двох дівчат

10:40, 17.12.2016
13-річний Богдан Волик у Черкасах врятував від утоплення двох дівчат

13-річний Богдан Волик, ризикуючи життям, витягнув одну з дівчат на берег.

Це дійсно подвиг: 13-річний Богдан Волик у Черкасах, ризикуючи життям, врятував від утоплення двох 8-річних дівчат, які гуляли по замерзлому Дніпру.

Новина про двох врятованих школярок пронеслася Черкасами швидко.

"Щойно на Дніпрі, в районі пляжу "Живчик", врятовано двох дітей. За попередньою інформацією, їм близько 8 років", – повідомив у Фейсбуку Костянтин Проценко, речник Управління ДСНС в Черкаській області.

За його словами, інформація про двох дівчат, які провалилися під кригу, надійшла до оперативно-координаційного центру Управління ДержНС від випадкового свідка події.

Тож на місце терміново прибув черговий караул другої пожежно-рятувальної частини, водолази та вся зміну оперативного відділу Управління ДержНС.

Але Богдан Волик не став чекати на фахівців.

"Ще до прибуття рятувальників, невідомий чоловік із ризиком для власного життя, зумів дістатися до дівчат і витягнути одну з них на берег. Другу дівчинку, яка знаходилася у воді за 20 метрів від берега, з крижаної купелі витягли вже рятувальники", – розповідає Костянтин Проценко.

І тим сміливцем, який врятував одну з дівчаток, виявився учень черкаської школи № 21. Юному рятувальнику – 13 років.

"Героєм, який взяв участь у порятунку малих, був не дорослий чоловiк, а школяр iз ЗОШ №21. Справжнiй чоловiчий вчинок! Дякую тобі, Богдане", – дякує вражений речник Управління ДержНС в Черкаській області.

Він додає, от, дійсно, для дiвчаток вiн був даний Богом, адже потопельників з-під льоду дістати надзвичайно складно - тож перші хвилини є вирішальними для порятунку.

Обох дівчаток було передано до рук лікарів "швидкої". З діагнозом "переохолодження"  їх госпіталізовано до Черкаської обласної дитячої лікарні.

Дивіться відео, як рятувальники витягли другу дівчинку з крижаного Дніпра!


"За хвилюваннями щодо стану здоров’я врятованих дівчаток, якось випали з полю зору рятувальники, які кинувшись до холодної води, пробивалися крізь крихкий лід до другої дівчинки, життя якої у ту мить трималося маленькими побілілими руками за край обламаної тонкої криги", – веде далі пан Костянтин.

Речник каже, що першим у воду кинувся старший пожежний Сергій Тимчук. Проте, пробивши у кризі половину відстані у рятувальника, через холод та судоми, почали відмовляти ноги. Помітивши, що він зупинився і став завалюватися на бік, до нього на допомогу кинулися одразу двоє офіцерів – старший помічник начальника оперативної зміни Олександр Запрягайло та його помічник Микола Євдокімов.

"Поки Євдокімов підтримуючи товариша й допомогав Тимчуку повернутися на берег, Олександр Запрягайло продовжив бити власними тілом кригу на шляху до дівчинки, яка вже ледве трималася побілілими пальцями за кромку криги полинні", – зазначає Костянтин Проценко.

Він говорить, що останні метри до дитини підполковнику довелося долати вже плавом. Діставшись до дівчинки, Олександр зумів підхопити її і одягнути на неї рятувальне коло. Витративши на це останні сили, у нього ще вистачило духу крикнути у бік берега, - "Витягайте!".  

Тож, наголошує речник Управління ДержНС в Черкаській області, рятувальника разом із виснаженою дівчиною, яка втратила свідомість, за заздалегідь привязану мотузку витягли на берег.

Намоклих учасників рятувальної операції за медичними показниками було знято з чергування. Усі вони відмовилися від госпіталізації і поїхали по домівках.

Цікаво, що Богдана Волика виховує лише бабуся, яка каже, що він завжди був добрим хлопчиком.  При цьому вона вражена, що онук здійснив подвиг - і спочатку навіть не повірила в його історію!

Якщо ви можете і бажаєте допомогти маленькому черкаському рятівнику Богдану Волику, то кошти можна перераховувати на карточку Приватбанку - 5168 7420 2267 2210 Чеховська Алла Василівна - це бабуся Богдана, яка разом з чоловікои виховує його з 8 місяців.