Сто днів через Україну: босоногі мандрівники Іван Онисько та Юрій Регліс успішно завершили свою подорож

17:00, 22.10.2016
Сто днів через Україну: босоногі мандрівники Іван Онисько та Юрій Регліс успішно завершили свою подорож

Іван із Юрком уже планують нові мандрівки (Фото із сайту https://www.facebook.com/prostoboso/?fref=ts)

Епохальна босонога подорож учасників проекту «PROSTOBOSO» Івана Ониська та Юрія Регліса успішно завершилася у Харкові. Як уже писала «УМ», влітку вони вирушили з Ужгорода у повну невідомість босоніж у вишиванках, прихопивши тільки зубну пасту з щітками та крем від грибка. Додатковим одягом та харчами екстремали розживалися завдяки добрим людям, бо грошей в дорогу не брали.

Це – далеко не перша екстремальна мандрівка учасників проекту. Іван уже встиг відвідати 28 країн, побував на трьох континентах, доїхав автостопом до Китаю, не маючи про собі ані копійки. А Юрко мандрував Європою з 15 євро у кишені, а іншого разу за 26 днів добрався з Ужгорода до океану.

І ось через більш як три місяці подорожей і пригод на мандрівників чекав Харків. «Ми це зробили. В нас усе вийшло. У сотень людей в десяти областях з’являлось бажання нам допомогти і підтримати «PROSTOBOSO». Дякуємо вам, прекрасні українці! Цікава річ, що в цій подорожі нам допомагали тільки українці. Мені від цього усвідомлення чомусь дуже приємно. Хоча й зовсім не дивно. Адже, ми подорожуємо в Україні! Коли я подорожував у інших країнах, знав, що десь там повно класних людей. А от щодо українців можна було тільки здогадуватись.

Протягом подорожі мандрівники активно вели в соціальних мережах свій блог «PROSTOBOSO», тому про їхній прихід в те чи інше місто місцеві жителі дізнавалися заздалегідь. Вони нерідко пропонували їм свою допомогу і навіть приєднувалися тимчасово до босоногої ходи «за компанію». Зокрема, деякий час товариство супроводжувала журналістка із Нових Санжар на Полтавщині Роза Туманова та 20-річна львів’янка Ядвіга Данилюк. Також від Львова до компанії прибилася дворняга, яку хлопці назвали Босою.

У Харкові «офіційний» прийом тернопільцям влаштували у Літературному музеї. Якраз цього дня туди прибули регіональні земляки мандрівників  Юрій Андрухович і Тарас Прохасько, але письменники не погодилися влаштувати спільну «галицьку» зустріч. Мовляв, ці двоє відчайдухів заслуговують окремих лаврів.

 

Метри мали рацію. «Поспілкуватися з нами прийшло багато кльових людей, - написав на сайті Іван. – Всі вже знали про нашу затію. То ж ми розповідали більше таких речей, про які не згадувалося в блозі. А ще показали вміст наших торб, обнімалися, фоткалися, пили чай».

Загалом до Харкова Юрко з Іваном добралися на 98-й день, подолавши 1981 км. Щоб мати «круглу цифру», хлопці вирішили ще два дні прогулятися Харковом. Звичайно ж – босоніж, хоча погода. У Харкові хлопці знайшли собі чимало «екскурсоводів», які залюбки показали їм місто. Зрештою, місто настільки захопила мандрівників, що вони «накрутили» 2001 кілометр – такий остаточний підсумок мандрівки.

Подорож Івана та Юрка завершилася - додому вони повернулися автостопом - але нині подумки вони знову в дорозі. Кажуть, що потрапивши до парної лазні, довго розмірковували над своїми планами далі.

На думку їм спали Китай або Південна Америка.