Герої незалежності: подвиг десантників і "кіборгів", які отримали золоту Зірку (фото)

15:43, 24.08.2016
Герої незалежності: подвиг десантників і "кіборгів", які отримали золоту Зірку (фото)

Легендарний "Сумрак" Ігор Гордійчук став генерал-майором. (АП)

Двоє десантників і двоє «кіборгів», які загинули, захищаючи аеропорт Донецька, отримали звання Героя України від президента Петра Порошенка.

Андрій Ковальчук та Валерій Чибінєєв забрали зірки Героя під час військового параду в Києві у середу. Ігорю Брановицькому та Сергію Колодію звання Героя України присвоєно посмертно.

Легендарний спецпризначенець, Герой України Ігор Гордійчук також став героєм свята - він отримав звання генерал-майора і тепер подає приклад молодому поколінню, очолюючи Військовий ліцей імені Івана Богуна.

Анатолій Ковальчук: захисник аеропорту "Луганськ"

Полковник, перший заступник командувача Високомобільних десантних військ Збройних сил України Андрій Ковальчук воює на Донбасі з квітня 2014 року.

Був командиром 80-ї окремої аеромобільної бригади, бійці якої під його керівництвом звільнили Миколаївку, Слов’янськ, Георгіївку, Лутугіно, Круглик, Новосвітлівку, Хрящувату, Переможне, Щастя, Трьохізбенку.
 

Полковник Ковальчук також керував обороною аеропорту «Луганськ» з травня 2014 року. «Під час штурму аеродрому бойовиками у серпні 2014 року офіцер Ковальчук особисто керував його обороною, в ході чого було знищено до 200 одиниць техніки бойовиків та регулярних військ Російської Федерації та до 400 чоловік живої сили противника», - йдеться у нагородних паперах адміністрації Президента.

 


 

Герой України Андрій Ковальчук був двічі поранений та, попри це, залишався виконувати завдання з підпорядкованим підрозділом. Протягом двох років під керівництвом офіцера бригадою не допущено втрати боєздатності підрозділів.

 

Валерій Чибінєєв: захисник Ізваріно та Авдіївки

 

Командир роти снайперів 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Високомобільних десантних військ ЗСУ, капітан Валерій Чибінєєв з перших днів російської агресії став на захист незалежності України.

У складі 1-го аеромобільно-десантного батальйону він визволяв Красний Лиман Донецької області. В районі селища Бірюкове Луганської області в червні 2014 року підрозділ під керівництвом капітана Чибінєєва знищив диверсійно-розвідувальну групу противника та взяв у полон двох диверсантів.

 

 

«Поблизу селища Ізварине Луганської області у липні 2014 року разом зі своїми побратимами Чибінєєв витягнув із підбитого танка трьох військовослужбовців. У січні 2015 року обороняв Донецький аеропорт поблизу злітної смуги», - йдеться у нагородних документах Героя.

Вже у липні 2016 року поблизу Авдіївки українські снайпери під керівництвом капітана Чибінєєва знищили «живу силу розрахунків кулеметів та гранатометів та одного снайпера - загалом 12 підтверджених цілей».

Наприкінці липня героїчний капітан, уродженець Бердянська, отримав поранення під час артобстрілу промзони Авдіївки, але продовжував керувати підрозділом, що «дозволило утримати позиції в ході численних атак терористів та обстрілів території ворожою артилерією».

Мужні "кіборги": Ігор Брановицький та Сергій Колодій


«За особисту мужність, героїзм виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі почесне звання Героя президент також присвоїв солдату Ігорю Брановицькому та капітану Сергію Колодію (посмертно)», - йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

 

 

Кулеметник 90-го окремого десантного штурмового батальйону «Житомир» Ігор Брановицький був «кіборгом». Під час оборони аеропорту Донецька витягнув на собі двох поранених з нового терміналу - серед них старшина Анатолій Свирид - і повернувся назад, де був захоплений у полон.

За повідомленнями очевидців, після тортур і знущань у полоні над побратимами добровільно визнав себе кулеметником, якого розшукували бойовики. Після катування був застрелений двома пострілами у голову російським терористом Павловим, відомим під псевдо «Моторола».

 

  

 

Командир роти механізованого батальйону 93-ї Дніпропетровської окремої моторизованої бригади Сергій Колодій також був «кіборгом». Разом зі своєю ротою захищав аеропорт Донецька протягом двох місяців: починаючи з 1 серпня 2014 року. Героїчно загинув в бою при відбитті танкової атаки російських окупантів на аеропорт

Генерал-майор Ігор Гордійчук: приклад богунцям


Ще одним указом Президент Порошенко присвоїв військове звання генерал-майора 43-річному Герою України Ігорю Гордійчуку, відомому під позивним «Сумрак», якого на нагородження привели побратими.

У 2014 році тоді ще полковник Гордійчук брав безпосередню участь у багатьох операціях на Донбасі, де він очолював загін спецпризначення, що виконував завдання глибинної розвідки в тилу противника, а також командував операцією із взяття під контроль стратегічної висоти Савур-могила, що під нині окупованим Сніжним Донецької області.

Під час оборони Савур-могили, попри щоденні штурми і артобстріли, Гордійчук разом зі своїми бійцями позицій не залишив. Полковник був неодноразово контужений, але продовжував корегувати вогонь української артилерії по ворожих військах.

Бійці говорили Гордійчуку про недоцільність утримання висоти в аж такому глибокому тилу противника, однак він не збирався відходити без наказу. Наказ про відхід надійшов пізно ввечері саме 24 серпня.

На той час Савур-могила була в щільному кільці, але групі Гордійчука вдалося вийти з оточення вночі. По ворожих тилах Ігор Гордійчук разом із бійцями пройшов близько 60 кілометрів, а під час спроби прориву навіть ледь не потрапив у полон у непритомному стані.

У Дніпропетровській лікарні імені Мечникова полковник переніс кілька операцій, два місяці  боровся за життя й переміг.

 

8 листопада 2014 року Президент Порошенко у військовому шпиталі вручив Ігорю Гордійчуку золоту зірку Героя України. Коли Гордійчук проходив лікування та реабілітацію у США, міністр оборони Степан Полторак призначив його начальником Київського військового ліцею імені Богуна.