Розслідувачі Bellingcat викрили третього отруювача Сергія Скрипаля: офіцер ГРУ Денис Сергєєв

18:49, 14.02.2019
Розслідувачі Bellingcat викрили третього отруювача Сергія Скрипаля: офіцер ГРУ Денис Сергєєв

"Федотов" прилетів до Британії в той же день, що і Мішкін і Чепіга

Група розслідувачів Bellingcat стверджує, що встановила справжнє ім'я ще одного підозрюваного в справі про отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки, скоєне близько року тому у Великій Британії.
 
Йдеться про людину, які нібито мала ім'я "Сергій Федотов" - його раніше ідентифікувала російське видання "Фонтанка" і британська газета Telegraph як третього учаснику замаху в Солсбері.
 
Перші двоє, Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга, як відомо, використовували документи на імена Руслан Боширов і Олександр Петров.
 
За даними Bellingcat, "Сергій Федотов" насправді - Денис В'ячеславович Сергєєв, випосокопоставленний офіцер ГРУ і випускник військово-дипломатичної академії Росії.
 
Він народився 17 вересня 1973 року у військовому містечку Ушарал Казахстанської РСР біля кордону з Китаєм, служив в Новоросійську, між 2000-м і 2002-м роками був зарахований у військово-дипломатичну академію, відому під сленговою назвою "консерваторія ГРУ".
 
 
Його звання достеменно невідоме, але випускники академії зазвичай носять звання не нижче лейтенант-полковника, за цей час він міг дослужитися до полковника або навіть генерал-майора.
 
Денис Сергєєв, за даними розслідувачів, має дружину і дорослу доньку.
 
У жовтні "Фонтанка" повідомляла, що "Федотов" прибув до Британії разом з Мішкіним і Чепігою, і що слідчим Скотланд-Ярду було відомо про третього учасника замаху, але у відомстві вирішили оголосити про нього пізніше.
 
Telegraph повідомила на початку лютого, що "Федотов" прилетів до Британії в той же день, що і Мішкін і Чепіга, а номер його паспорта лише незначно відрізняється від їх номерів. "Федотов" не полетів з Британії разом з Мішкіним і Чепігою відразу після замаху, хоча був зареєстрований на той же рейс, що й вони. В останній момент він скасував свою реєстрацію на рейс.
 
 
Даних про те, що він покинув Британію в якийсь інший час, не було, і звучало припущення, що він може досі знаходитися в країні.
 
Як стверджується в розслідуванні Bellingcat, Сергєєв прибув до Лондона з Москви вранці 2 березня 2018 року. Мішкін і Чепіга прилетіли в той же день більш пізнім рейсом.
 
Роль Сергєєва в замаху на Скрипаля, якщо і була, залишилася їм невідомою, визнають розслідувачі. Також не встановлено, чи їздив він у ці дні до Солсбері - місто, де жив Скрипаль, і де було скоєно отруєння.
 
Він купив квиток на зворотний рейс "Аерофлоту" в Москву на 4 березня, день, коли були отруєні Сергій і Юлія Скрипаль, однак на рейс не з'явився.
 
У той же день, стверджує Bellingcat, він невідомим способом дістався до Риму і сів на рейс 15:30 до Москви.
 
За даними авторів розслідування, в період з 2012 по 2014 роки Сергєєв багато їздив по різних країнах. Серед відвіданих ним - Україна, Таджикистан, Швейцарія, Італія, Чехія.
 
Де відзначився "Сергій Федотов" - Денис Сергєєв
 
Празький тижневик Respekt, який брав участь в розслідуванні, пише, що в Празі Сергєєв під ім'ям "Федотов" був протягом 8 днів в кінці січня - початку лютого 2014 року разом з Мішкіним ("Петровим").
 
Вони проживали в 4-зірковому готелі Best Western Meteor Plaza. Точні цілі перебування Мишкова і Сергєєва в Чехії встановити не вдалося. Відомо, однак, що раніше в Празі побував і Сергій Скрипаль, який, за даними видання Respekt, зустрічався з співробітниками спецслужб Чехії і, можливо, консультував їх по ряду питань.
 
Ще одним закордонним візитом Сергєєва є відвідання ним Болгарії в 2015 році. Він був там двічі - в лютому і квітні. Під час першої поїздки Сергєєв, знову-таки подорожував під ім'ям "Федотова", в'їхав до Болгарії з сусідньої Сербії, але полетів назад до Москви з Софії.
 
Потім Сергеев-"Федотов" прилетів до болгарського міста Бургас з Москви 24 квітня 2015 року. На 30 квітня у нього був зворотний квиток. Проте 28 квітня він вилетів до Стамбулу. Там він терміново купив квиток до Москви.
 
У цей же день раніше в Софії був госпіталізований великий підприємець Омелян Гебрев з ознаками важкого отруєння. Експертиза встановила, що при замаху на Гебрева використовувалося речовина класу "Новачок".
 
Кілька тижнів бізнесмен був при смерті. Також був отруєний, хоч і не настільки сильно, його син, який працює в одній з фірм батька.
 
Нагадаємо, "УМ" вже писала, що так званий Сергій Федотов міг бути причетним до отруєння підприємця з Болгарії, постачальника зброї до України.