КВУ закликає Зеленського оплатити «Слугу народу 3» із виборчого фонду

14:15, 12.02.2019
КВУ закликає Зеленського оплатити «Слугу народу 3» із виборчого фонду

КВУ закликає Володимира Зеленського оплатити "Слугу Народу 3" із виборчого фонду.

 

Про це йдеться на сторінці КВУ у Фейсбук .

 

На думку Комітету виборців України показ відеофільму "Слуга Народу 3" під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборна агітація на користь Володимира Зеленського і має бути оплачений із виборчого фонду кандидата.

 

 

"Таке трактування відповідає ч. 1 ст. 58 Закону "Про вибори Президента України", яка встановлює, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати "за" або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України", - заявляють в КВУ.

 

При цьому однією із форм передвиборної агітації відповідно до Закону є оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації відеофільмів.

 

КВУ вважає, що показ відеофільму "Слуга Народу 3" є діяльністю, що спонукає виборців голосувати за Володимира Зеленського, який є виконавцем головної ролі у фільмі, а також кандидатом в Президенти України. Крім того фільм "Слуга Народу 3" має політичну тематику, позитивно зображує діяльність художнього персонажа Володимира Зеленського, а його назва ідентична до назви політичної партії, висуванцем від якої є Володимир Зеленський на виборах Президента.

 

Також КВУ закликає Володимира Зеленського оплатити показ відеофільму "Слуга Народу 3" на телеканалах, що його транслюватимуть, із виборчого фонду кандидата в Президенти. В іншому випадку це буде порушенням Закону "Про вибори Президента України", який забороняє фінансування матеріалів передвиборної агітації поза межами виборчого фонду кандидата.

 

"Схожа ситуація мала місце у 2018 році в Литві, де один з місцевих політиків частково оплатив зйомки серіалу, який позитивно висвітлював його діяльність. Головний герой серіалу був візуально схожий на політика, а також в серіалі позитивно згадувалося про його партію. Головна виборча комісія Литви визнала окремі епізоди фільму політичною рекламою із відповідними юридичними наслідками", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

 

Прем'єра нового сезону серіалу "Слуга Народу" запланована на березень 2019 року.