Брехати як дихати: Юлія Тимошенко другий рік поспіль визнана найбрехливішим політиком

09:35, 11.02.2019
Брехати як дихати: Юлія Тимошенко другий рік поспіль визнана найбрехливішим політиком

Юлія Тимошенко, Вадим Рабинович і Олег Ляшко склали трійку найбільших брехунів України (фото: facebook.com / Юлія Тимошенко)

Українці - народ недовірливий. "Недовіра є атрибутом життя, сповненого загроз. Хто довіряв - загинув", - пояснює цю національну рису аналітик Євген Глібовицький.
 
Але час від часу такий інстинкт самозбереження в нас притупляється. На біду, це припадає на час виборів: люди ведуться не просто на порожні обіцянки популістів, а на відверту брехню. 
 
Ось, здається, в кандидата на лобі написано: "бреше, як дихає" - а треба ж такому, його рейтинг тримається! Щоправда, в даному разі маємо говорити насамперед про "неї" - Юлію Тимошенко, яка є просто віртуозом "брехливого жанру". 
 
І це не голослівна образа. Лідерка "Батьківщини" другий рік поспіль міцно утримує першість зі знаком мінус у моніторингу незалежної аналітичної платформи VoxUkraine. У дослідженні, оприлюдненому 7 лютого, трійку найбільших брехунів склали Юлія Тимошенко, Вадим Рабинович і Олег Ляшко. 
 
Серед 248 проаналізованих цитат Юлії Володимирівни за останній рік - на телебаченні, в інтерв’ю, на мітингах - правда становить лише 31%, маніпуляція - 27%, перебільшення - 8%, відверта брехня - 33%. Вдумайтеся: із кожних десяти заяв цієї кандидатки хіба що три - правдиві, тоді як сім - це те, чим дурять нашого брата. Пускають пил в очі. Намахують.
 
У Рабіновича 32% правди, в Ляшка - 41%, у Бойка - 45%. Решта кандидатів правдиві більш як наполовину.
 
Приклад, на якому акцентує редактор проекту VoxCheck Олена Шкарпова: Тимошенко часто говорила про те, що економіка України впала удвічі. Це не відповідає дійсності. У той період, який мала на увазі екс-прем’єрка, ішлося про мінус 11,7%. А в останні 12 кварталів економіка зростає!
 
Але хіба наш "мудрий" народ на таке зважає? Суспільна думка українців всотує переважно негатив щодо влади. Бо ж формується, яка у приказці: одна збрехала, друга не розібрала, а третя по своєму перебрехала.
 
Зі свіжого. "У самі гірші часи такого не було! Україна посіла перше, вдумайтесь, перше місце в світі по рівню корупції!" - заявляє Тимошенко на своєму Youtube-каналі. І знов бреше, як вовну чеше. Бо у світовому Індексі сприйняття корупції від Transparency International Україна займає 120-те місце серед 180 країн, випереджаючи половину держав екс-СРСР, зокрема й Росію. При цьому після втечі Януковича наша позиція постійно поліпшується. Тоді як (цього Леді Ю чомусь не каже) за часів прем’єрства Тимошенко Україна скотилася на ганебну 146-ту сходинку.
 
Трохи раніше лідерка "Батьківщини" приводила дані ООН, згідно з якими 1 мільйон 200 тисяч людей в Україні голодують.
 
"Ми - аграрна, заможна, розвинена країна. Такі речі не можуть робитися випадково", - аргументувала Тимошенко "генацид" і "зубажіння" в ефірі телеканалу NewsOne. Насправді ж звіт Всесвітнього продовольчого фонду ООН із подібними цифрами щодо осіб, яким бракує харчів, стосується воєнного регіону - Донбасу, а не всієї України.
 
Або ще. За словами Тимошенко, в нас так багато бійців гине на фронті, бо "забирають з родин молодих хлопців, які не навчені військовій справі, і кидають на фронт". Брехлива кремлівська страшилка. Бо насправді війська на Донбасі вже давно комплектуються суто з контрактників, з попереднім досвідом служби й навчань. Тоді як строковики залишаються в тилу.
 
Як тут не згадати, що за часів прем’єрства Юля обіцяла з 1 січня 2009 року перевести всю українську армію на контрактну основу. Але не виконала обіцянку й близько. 
 
Саме в цьому найбільше лихо: брехня Тимошенко - не просто слова на вітер, а й нереалізовані цяцянки з програм, на яких вона приходить до влади. А обіцяного і не зробленого, за 22 роки Леді Ю в політиці, було стільки, що їх не порахують жодні "вокс чеки".
 
Однак деякі виборці, на жаль, ладні пробачити весь цей обман та купитися на словесний єлей: "Гарантую! Ціна на газ для населення буде знижена в 2 рази!". Та невже? А пригадайте хоча б, "помаранчева" Тимошенко так само язиком без кісток обіцяла за два роки повернути населенню вклади радянського Ощадбанку? Отримали лише жалюгідну "Юлину тисячу", і то не всі.
 
А щодо газу, то слід пам’ятати не лише слова, а й справи: цінову аферу Юлі з Путіним, коли газ для України подорожчав більш як удвічі, ще й за схемою "бери або плати".