Утікач Віктор Янукович поскаржився, що 2014 року його «кинули як лоха»

13:45, 06.02.2019
Утікач Віктор Янукович поскаржився, що 2014 року його «кинули як лоха»

Віктор Янукович традиційно розкритикував владу України з-за кордону

Колишній президент України Віктор Янукович, який нині проживає в Росії, звинуватив представників країн Євросоюзу в тому, що вони в лютому 2014 року нібито обдурили його.
 
Провина представників Євросоюзу, на погляд утікача, полягає в тому, що вони закликали укласти угоду з опозицією, а потім визнали законним його відсторонення від влади - після втечі Януковича до Росії. Про це він сказав у середу на прес-конференції в Москві.
 
"Мене кинули, як лоха", - цитує Януковича "Радіо Свобода".
 
Екс-президент України також заявив, що кілька днів тому повернувся в Росію з-за кордону, де був на лікуванні, у той час як судом у Києві Януковичу було винесено вирок за звинуваченням у державній зраді, де його засудили до 13 років позбавлення волі.
 
При цьому утікач Віктор Янукович заявив, що незадоволений вироком Оболонського райсуду, який засудив його до 13 років тюрми за державну зраду України.
 
"Вирок не має нічого спільного з законом - суцільні порушення кримінально-процесуального кодексу, все побудоване на брехні і на ненависті", - стверджує Янукович.
 
Зауважимо, слово "ненависть" протягом свого виступу в Москві президент-утікач повторив кілька разів.
 
Утікач також сказав, що, незважаючи на обвинувальний вирок, який не внесений до бази даних Інтерполу, він може "відвідувати будь-яку країну світу". Як відомо, Україну Янукович не відвідував жодного разу протягом 5 років після своєї втечі.
 

Водночас речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що в Росії немає жодних претензій до екс-президента України Віктора Януковича, який вже майже 5 років переховується в Росії від українського правосуддя, повідомили російські ЗМІ. "Ні. До нього немає ніяких претензій із боку російської держави", - заявив Пєсков, відповідаючи на запитання журналістів. 

 

На запитання про юридичні підстави тривалого перебування Януковича в Росії, Пєсков відповів: "Я не думаю, що на нього це поширюється".

 

Щодо статусу, з яким Янукович перебуває на території Росії, Пєсков сказав: "Мені це потрібно уточнити, питання цікаве".

 

Нагадаємо, Віктор Янукович отримав вирок у 13 років за державну зраду України. Януковича звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: державна зрада, пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України і пособництво у веденні агресивної війни. Прокуратура вимагає засудити екс-президента до 15 років в'язниці.

 

Янукович також фігурує в інших кримінальних провадженнях, які наразі перебувають на стадії слідства. Це, зокрема, незаконне заволодіння державними резиденціями, злочини проти майданівців, численні економічні злочини та інше.
 
Екс-президент з 2014 року переховується в Росії.