Союз Анатолія Гриценка з Чумаком, Катеринчуком і Томенком: чого чекати на виборах-2019

11:27, 24.12.2018
Союз Анатолія Гриценка з Чумаком, Катеринчуком і Томенком: чого чекати на виборах-2019

Віктор Чумак, на відміну від інших двох союзників Анатолія Гриценка, є політиком "сьогоднішнього дня" (фото: gp.org.ua)

Українські політики Микола Катеринчук, Микола Томенко та Віктор Чумак заявили про своє приєднання до команди Анатолія Гриценка. Вони вже приступили до роботи в його виборчому штабі.
 
Так, керівник Громадського руху "Хвиля" Віктор Чумак першим 10 грудня підисав відповідну угоду, йому дісталося крісло начальника виборчого штабу Анатолія Гриценка.
 
"Микола Катеринчук в центральному виборчому штабі відповідає за юридичний супровід виборчої кампанії - щоб Закон був дотриманий і кожен голос був врахований. Микола Томенко - стратегія виборчої кампанії і медійні комунікації, крім того - він керівник виборчої кампанії в Києві. Працювати буде спільно з Наталією Новак, главою виборчого штабу столиці", - розповів Анатолій Гриценко на спеціально зібраній з такого приводу прес-конференції.
 
Як пише Віталій Кулик у матеріалі "Лебідь, рак і щука передвиборчого штабу Анатолія Гриценка", після падіння президентського рейтингу Гриценка до 5-6 позицій об'єднання з Миколою Томенком і головою Миколою Катеринчуком можна вважати "хоч якимось" успіхом. 
 
"Схоже, Гриценко вирішив поставити питання об'єднання на конвеєр, щоб до старту офіційної виборчої кампанії мати підстави називати себе не просто "першим непрохідним", а єдиним кандидатом від об'єднаної непрохідний опозиції. Адже саме до гарантованої політичної непрохідності тягне Гриценко його тактика об'єднуватися хоча б з ким-небудь", - зазначає блогер.
 
За словами Кулика, Віктор Чумак є політиком "сьогоднішнього дня" - він чинний народний депутат, який "регулярно з'являється в телевізорі і знаходиться в політичному мейнстрімі".
 
Томенко і Катеринчук у свою чергу - політики, "пік кар'єри яких припав на перші роки після Помаранчевої революції, і з тих пір політичні кар'єри обох наполегливо з'їжджають вниз".
 
"Ні Томенко, ні Катеринчук на сьогоднішній день не є народними депутатами. Екс-віце-прем'єр Томенко зі скандалом позбувся мандата вже в Раді нинішнього скликання, а Катеринчук в 2014 році з тріском вилетів програв вибори по мажоритарному округу № 13 на Вінниччині", - пише блогер.
 
Він нагадав, що 2008 року депутати-перебіжчики від Європейської партії Катеринчука сприяли приходу до влади Леоніда Черновецького, а Томенко, будучи нардепом від "Нашої України" Віктора Ющенка і віце-прем'єром в першому уряді Юлії Тимошенко, в 2005 перейшов у "Батьківщину", і на президентських виборах 2014-го Томенко вже "підтримував більш перспективного Петра Порошенка, порвавши всякі відносини з Юлією Тимошенко".
 
"Але Томенко переоцінив власну значимість для Петра Порошенка і БПП. Нові партнери створили для Томенко максимально несприятливі умови існування, відсунувши його на значну відстань від головної партійної годівниці. Політик вирішив почати власну гру, вийшовши з фракції Блоку Петра Порошенка, але жорстоко за це поплатився, втративши депутатського мандата. Тепер він залишився у "розбитого корита", опинившись абсолютно непотрібним нікому зі своїх колишніх партнерів", - вважає Віталій Кулик.
 
Він також пише, що в компанії Анатолія Гриценка Чумак, Томенко і Катеринчук "виглядають дуже органічно": 
 
"Амбіції всіх чотирьох лідерів явно перевищують їх політичні можливості, всі вони славляться незлагідністю, скандальністю і нездатністю скільки-небудь довго працювати в одній команді, а політичні перспективи цієї нестабільної четвірки вкрай сумнівні".
 
Блогер додає, що союзники Гриценка будуть працювати не стільки на нього самого, скільки на себе особисто.
 
"Цілком очевидно, що на президентських виборах Анатолія Гриценка чекає провал, а основна ставка буде робитися на подолання "Громадянською позицією" 5% бар'єру на парламентських виборах 2019 року. Чи має партія такі шанси? Надзвичайно примарні, хоча 3-4% голосів виборців їй набрати цілком під силу", - зазначає автор матеріалу.
 
На його думку, якщо ж Анатолій Гриценко таки потрапить до наступного парламенту зі своєю фракцією, "його союз з Чумаком, Томенком і Катеринчуком неминуче розвалиться в перші ж місяці після прийняття присяги". 
 
"Чотирьом "генералам", які отримали заповітні депутатські мандати, триматися в одній упряжці буде далі занадто складно, та й нема чого", - пише блогер.