«Третій шлях» й ізоляціоністський економічний популізм від Тимошенко

21:15, 27.03.2019
«Третій шлях» й ізоляціоністський економічний популізм від Тимошенко

Юлія Тимошенко під час презентації "Нового курсу"

Під час нещодавньої участі Тимошенко в телепередачі «Право на владу» вона заявила, що українцям не варто прислухатися до зовнішніх порад, аби збудувати сильну Україну. Американські політики сприйняли її твердження вельми занепокоєно, зважаючи на величезні обсяги військової й економічної допомоги, яку країни Заходу надавали Україні протягом її геополітичного дрейфу від Росії. Багато західних аналітиків розцінили слова Тимошенко як прямий сигнал Москві.

Тимошенко озвучила цю дивну заяву невдовзі після свого невдалого візиту до Вашингтону, який залишив більше питань, ніж відповідей щодо її компетентності.Усі ці промахи Тимошенко протягом поїздки до США та участі в телепередачі змушують багатьох західних політиків і експертів замислитися над тим, як пояснити її поведінку. Чи вона просто недисциплінована політикиня, яка жонглює різними твердженнями, аби зберегти свій популістський образ серед старших і менш освічених виборців, або ж вона насправді виконує вказівки своїх патронів із Кремля?

«Москва відчайдушно намагається припинити допомогу Києву з боку Вашингтонаі Брюсселя», – сказав мені колишній американський посадовець, який спеціалізувався на українсько-російських відносинах. «Кремль розуміє, що жоден проросійський кандидат не має практично ніяких шансів навіть вийти до другого туру президентських виборів 2019 року. Тому багато хто на Заході переймається, що Москва зробила ставку на Тимошенко, і та дає зрозуміти, що в разі її перемоги на виборах відбудеться охолодження стосунків України зі США та ЄС».

Протягом президентської каденції Порошенка США надали Україні понад 1 млрд доларів допомоги у сфері безпеки. Ухвалений Конгресом США Закон про підтримку свободи України надав Україні в тому числіпротитанкові ракетні комплекси «Javelin». Вашингтон також дозволив продаж американських снайперських гвинтівок, прицілів і боєприпасів. Активізувалися й комерційні відносини між Україною і США, що проявилося в продажі американських локомотивів «GeneralElectric» «Українській залізниці» та придбанні Україною американського вугілля. Водночас Вашингтон був не єдиним джерелом фінансової допомоги Україні. Європейська комісія надала Україні 600 млн євро у 2017 році, аби стабілізувати її фінансову ситуацію, ЄС виділив мільярди євро у вигляді кредитів і грантів, а МВФ раніше цього року погодився реалізувати програму допомоги Україні на суму 3,9 млрд доларів.

«Президентство Тимошенко змусить Вашингтон, Брюссель і міжнародні організації на кшталт МВФ подумати двічі перед тим, як продовжити надавати Україні допомогу, особливо у військовій сфері», – зазначив мені колишній офіцер американської розвідки. «Справжні зовнішньополітичні орієнтації Тимошенко незрозумілі, а її нещодавні заяви вельми стурбували американську розвідувальну спільноту».

Окрім її дивакуватих порад українцям ігнорувати поради Заходу, які вона зробила на телебаченні, занепокоєння викликав і катастрофічний візит Тимошенко до Вашингтону на початку грудня.

Представники Білого дому й розвідувальної спільноти відмовилися зустрічатися з Тимошенко, давши їй зрозуміти, що в найвищих владних колах Вашингтона їй більше не довіряють. Крім того, згідно з наявною в мене інформацією, Тимошенко припустилася й низки інших помилок. По-перше, вона поставила під сумнів здатність представника США з питань України й колишнього посла США в НАТО Курта Волкера зберігати політичну неупередженість протягом президентської кампанії в Україні. По-друге, вона обстоювала ідею нового формату мирних переговорів між Києвом і Москвою «Будапешт плюс», переконуючи Волкера й експертів «AtlanticCouncil» в необхідності залучити до цих переговорів стратегічного опонента США – Китай. По-третє, вона зустрілася з майбутнім головою комітету Палати представників США з питань розвідки Адамом Шиффом – радикально налаштованим демократом, який прагне почати розслідування особистих фінансових записів президента США Дональда Трампа.

«Якби ексцентричні заяви Тимошенко протягом її зустрічей у Вашингтоні були всього лиш окремим епізодом, американські політики могли би закрити на них очі, сприйнявши їх за звичайні помилки втомленої кандидатки, яка заплуталася у власних популістських тезах», – сказав мені вашингтонський лобіст, який добре знає про перебіг її зустрічей у США. «Однак коли одразу після цього з’являються повідомлення у ЗМІ, що Тимошенко використовує тіньові ТОВки (товариства з обмеженою відповідальністю), аби оплачувати лобістську діяльність на власну користь у Вашингтоні, це стає вкрай тривожним сигналом».

Після візиту Тимошенко до Вашингтона «KyivPost» повідомив, що вона використовує компанію, зареєстровану в штаті Мериленд, аби оплачувати лобістські послуги, які для неї здійснює «LivingstonGroup». Попри те, що численні розслідування вказують на сумнівні способи, якими Тимошенко отримувала лобістські послуги на свою користь протягом 2018 року, вона постійно заперечує будь-яку причетність до оплати американських лобістів і переконує, що ніколи б і не погодилася, аби вони лобіювали її інтереси. Проте стаття в «KyivPost» підтвердила, що зустріч Тимошенко у Вашингтоні було організовано «LivingstonGroup». Погодившись отримати лобістські послуги на свою користь вартістю 50 тис. доларів щомісяця, Тимошенко порушила українське законодавство, яке забороняє депутатам Верховної Ради отримувати такі коштовні подарунки. Окрім лобістських послуг, наданих Тимошенко під час її поїздки до Вашингтону, вона також отримувала їх через компанію «AvenueStrategies», яка зареєструвалася в Міністерстві юстиції США як агент Тимошенко й діяльність якої оплачувало ще одне ТОВ, зареєстроване в Делавері. Директор цього ТОВ – російсько-американський адвокат – вихвалявся в інтерв’ю «EUObserver», що серед його клієнтів були російські олігархи.

«Наразі Вашингтон вивчає усю сукупність заяв і вчинків Тимошенко», – сказав мені колишній офіцер американської розвідки. «В американських політиків закрадається щораз більша підозра, що Тимошенко може отримувати директиви та навіть фінансову допомогу від акторів, ворожих до Вашингтону. Фінансова розвідка докладе всіх зусиль, аби виявити джерела фінансування ТОВ, які найняли лобістів для Тимошенко, і зрозуміти, чи Москва дійсно спонукає її діяти так, аби посварити Вашингтон із Києвом. На її телевізійну заяву щодо зовнішніх порад Україні звернули особливу увагу, і Вашингтон готується до охолодження стосунків із Києвом, якщо її оберуть президентом». 

 

Тарас Кузьо