Екстрена заява НАТО щодо поранених моряків: Росії немає виправдання

20:47, 26.11.2018
Екстрена заява НАТО щодо поранених моряків: Росії немає виправдання

НАТО закликає Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі, які вона захопила 25 листопада (фото: EPA)

Держави-члени НАТО не бачать виправдання застосування військової сили Росією проти українських судів в Керченській протоці в неділю.
 
Про це в понеділок, 26 листопада, на прес-конференції в Брюсселі після екстреного засідання комісії Україна-НАТО заявив генсек Альянсу Йенс Столтенберг, пише "Європейська правда".
 
За його словами, під час засідання Україна представила дуже докладну інформацію про вчорашній інцидент.
 
"На цій зустрічі всі союзники висловили повну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів і свободу судноплавства для України в Азовському морі і Керченській протоці. Немає виправдання застосуванню військової сили проти українських судів і службовців ВМС", - заявив Столтенберг.
 
Він зазначив, що НАТО закликає Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі, які вона захопила 25 листопада.
 
Нагадаємо, у неділю ввечері Росія атакувала та захопила 3 військові судна УкраїниНа борту захоплених суден, за даними ВМС України, було 23 особи, із них 6 поранених, при чому 2 - тяжко. Наразі відомі імена трьох поранених: це Андрій Артеменко, Василь Сорока та Андрій Ейдер, які нібито перебувають у лікарні в Керчі на території окупованого Криму.
 
Один з поранених українських моряків перебуває у критичному стані, повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.
 
Президент України Петро Порошенко після нападу Росії на кораблі Військово-морських сил в Азовському морі оголосив про введення в Україні воєнного стану.
 
Омбудсвумен Росії Тетяна Москалькова раніше повідомила українській колезі Людмилі Денісовій, що стан поранених військових задовільний, їм надали медичну допомогу.
 
У Кремлі погрожують судити полонених моряків за законами Росії. 18 імен полонених в Азові моряків читайте в "УМ".