Справа Павла Гриба: свідок обвинувачення дала свідчення на користь українця

12:20, 24.11.2018
Справа Павла Гриба: свідок обвинувачення дала свідчення на користь українця

Свідок обвинувачення Павла Гриба відмовилась від своїх попередніх слів (кадр відео)

На суді у справі українського політв’язня Павла Гриба свідок з боку обвинувачення частково відмовилася від своїх попередніх слів та дала свідчення на користь українця.
 
Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на російські ЗМІ.
 
Як зазначається, в суді в Ростові-на-Дону 23 листопада мали допитувати Тетяну Єршову - саме її, за версією прокурорів, Гриб нібито схиляв до теракту.
 
Проте через хворобу Єршової на суді свідком виступила її подруга - Марія Юристова, яка раніше вже давала свідчення в цій справі.
 
Юристова заявила, що вона найкраща подруга Єршової. За її словами, Гриб та Єршова листувалися в інтернеті і їхні розмови мали здебільшого романтичний характер.
 
Тож політичного підтексту, про що стверджує обвинувачення в Росії, у їхніх розмовах не було.
 
Водночас прокурор заявив, що Юристова змінила свідчення. У 2017 році вона назвала свою подругу Єршову "українською націоналісткою з правими поглядами, яка героїзувала Бандеру та Шухевича".
 
Юристова підтвердила, що на протоколах її минулорічного допиту стоїть її підпис, проте відмовилася від цієї характеристики Єршової та сказала, що не знає, що таке націоналізм і писала ці свідчення не вона.
 
Як відомо, Павла Гриба звинувачують у тому, що він схиляв подругу - 18-річну Тетяну Єршову із Сочі скоїти теракт. 
 
Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі. Згодом з’ясувалося, що російські спецслужби виманили хлопця до Білорусі, потім вивезли його на територію Росії та звинувачують у тероризмі: нібито український хлопець хотів вчинити вибух під час шкільної лінійки в Сочі.
 
Адвокат Гриба Андрій Сабінін після ознайомлення з матеріалами справи, повідомляв, що російський суд заочно виніс рішення про його затримання на два місяці ще 17 серпня, до моменту прибуття хлопця в Гомель.
 
23 липня у Ростові-на-Дону розпочалося перше засідання по суті у справі українця Павла Гриба.
 
Нагадаємо, Павло Гриб від народження має проблеми зі здоров’ям та змушений постійно приймати ліки, однак російські силовики забороняли йому проводити підтримувальну терапію та ігнорували заяви про погіршення стану здоров’я хлопця.
 
Міжнародних і українських лікарів до арештанта не допускали, але на початку жовтня Павло Гриб все ж отримав дозвіл на передачу ліків в Ростов у вересні.
 
7 листопада Північно-Кавказький окружний військовий суд продовжив на півроку арешт українця Павла Гриба.