Михайло Поживанов: «АПУ візьме на парламентських виборах 20% голосів»

07:23, 29.10.2018
Михайло Поживанов: «АПУ візьме на парламентських виборах 20% голосів»

Поживанов: Ми вирішили, що ми проведемо праймеріз на голову партії. Будемо розглядати це на грудневому з’їзді

Після зміни керівництва Аграрної партії члени цієї політсили націлені на перемогу восени і непоганий результат навесні, коли кандидат від АПУ балотуватиметься у президенти України.
 
Нещодавно в одній з політичних партій України сталися вагомі зміни. Відповідно до даних Єдиного реєстру, розташованого на офіційному ресурсі Мін’юсту, головою Аграрної партії станом на 18 жовтня 2018 року є Крутько Юрій Михайлович. Саме цю кандидатуру підтримав зїзд АПУ, а міністерство юстиції легітимізувало це рішення. Про події в середовищі аграріїв ми говоримо з представником цієї партії Михайлом Поживановим. 
 
«Якщо говорити про вибори до об’єднаних територіальних громад, то там у аграріїв стабільне третє місце з дуже великим відривом від четвертого»
 
- Пане Михайле, це, мабуть, безпрецедентний випадок, коли за ініціативою низових організацій вдалося скинути голову партії…
 
- Назвемо це: «відсторонити». Бо все відбувалося за статутом. 
 
- Чим не догодив Віталій Скоцик?
 
- Публічно він завжди висловлював правильні речі, на які позитивно реагували багато людей. Але водночас… Дивіться, згідно із статутом, не рідше, аніж раз на квартал повинні проводитися президії партії, але вони не проводяться. При цьому рішення президією буцімто приймаються, але ким ці рішення готуються і як - незрозуміло. До їхнього ухвалення не залучають обласні партійні організації тощо. Хоча було домовлено, що ми все напрацьовуємо разом і всі кроки намічаємо теж разом - від низових ланок до голови партії. Але нічого подібного не було, що не могло не викликати невдоволення партійців. 
 
- Порушення партійної демократії - це, звісно, погано, але, напевно, це все ж не єдина причина внутрішніх змін?
 
- Ми дізналися про те, що за спиною політради, президії, всіх партійців відбуваються якісь незрозумілі розмови про участь партії в президентській та парламентській кампанії, причому не просто про участь, а про об’єднання з тими чи іншими олігархами. І з це без узгодження умов такого об’єднання з рештою колег… 
 
Пригадую один із виступів Скоцика, в якому він говорив про те, що в нього вже є 50 мільйонів доларів, причому без жодних зобов’язань. А ми сміємося і кажемо, що, мовляв, Віталію Євстафійовичу, не обманюйте - немає зараз в країні «живих» грошей, крім грошей Ахметова та Порошенка. Ніхто вам просто так - без зобов’язань - 50 мільйонів доларів не дасть…   
 
- Фігурувало ж буцімто ім’я Коломойського… 
 
- Так, ці перемовини відкрилися, коли Василь Данилів на раді голів сказав, що він за дорученням Скоцика їздив в Женеву і курував відповідні контакти…
 
- Як на це відреагував Скоцик?
 
- Відразу зменшив суму, котру йому обіцяли «без зобов’язань», до п’яти мільйонів і почав говорити про те, що вимагаються якісь гарантії під таку суму… Словом, йшлося про класичний «розвод» для «кошенят». При цьому для Скоцика це - звична справа. А між тим у нього вірили і йому активно допомагали, й саме завдяки такій допомозі партія стала розбудовуватися й досягла чималих успіхів. Наприклад, якщо говорити про вибори до об’єднаних територіальних громад, то там у аграріїв стабільне третє місце з дуже великим відривом від четвертого. Тобто у трійку лідерів ми увійшли дуже потужно, причому голосували на виборах до ОТГ не за Скоцика, а за людей, котрі добре показали себе на місцях. 
 
«На сьогодні кожна обласна партійна організація АПУ утримує себе за власний рахунок»
 
- Про успіхи - трохи згодом, а поки, скажіть, будь ласка, чи мала місце спроба якось порозумітися із вашим недавнім лідером?
 
- 15 серпня була скликана політрада, під час якої Скоцик виступав проти по більшості питань, які ми підіймали. Він наші рішення не ухвалив, і продовження політради мало місце вже без Скоцика, коли ми скликали новий з’їзд і проголосували за відсторонення його від посади. Після цього всі документи були передані до Мінюсту, там повинні були затвердити зміни, що зрештою й було зроблено.
 
- А Скоцик в цей час?..
 
- Скоріш за все, відслідковував всі наші рухи і - судячи з його прес-конференції в УНІАНі - намагався чинити вплив на міністерство юстиції. Всі наші дії є цілковито законними, ми вже обрали на з’їзді керівні органи партії, і всі наші рішення затверджені у відповідності до чинного законодавства. А Скоцик продовжує стверджувати, що в нього хтось щось вкрав…
 
- Повернемося до виборчих амбіцій Аграрної партії. Ви кажете, що відмовилися від гіпотетичних мільйонів, котрі могли надійти від олігархів, а отже, відмовилися й від їхнього впливу на ситуацію. Проте виборча кампанія - задоволення не з дешевих, а президентська - й поготів. Тож за які кошти балотуватиметься ваш кандидат, адже аграрії, наскільки мені відомо, боритимуться за крісло номер один?
 
- На сьогодні кожна обласна партійна організація АПУ утримує себе за власний рахунок. Тобто вони акумулюють кошти. Плюс є надходження від малого і середнього фермерського бізнесу. Тож фінансової підтримки вистачає. А враховуючи, що ми не є фейковою партією, тобто маємо розбудовану мережу партійних організацій, додам, що всі 70 тисяч членів нашої партії і близько 5 тисяч депутатів місцевих рад будуть працювати на спільний результат і перемогу. При цьому - і це також є важливим - наша партія представлена в усіх регіонах України, тобто як в Чернівцях, так і в Запоріжжі, як у Харкові, так і в Вінниці. Ми не є локальною політсилою, ми є партією, яка справді функціонує і працює. 
 
- Словом, ви сподіваєтеся впоратися власними силами?
 
- Безсумнівно. Інакше навіщо було затівати зміни й очищення та сперечатися зі Скоциком? Можна було все залишити як є, але чим би ми тоді відрізнялися від решти партій, які є на політичному ринку? Ми би втратили весь наш ексклюзив і стали в один ряд з БПП чи «Батьківщиною». І суспільство нам би не повірило, що ми чимось відрізняємося від олігархів. 
 
«Ми вирішили, що ми проведемо праймеріз на голову партії. Будемо розглядати це на грудневому з’їзді»
 
- Новий голова партії - Юрій Крутько - слід думати, поділяє всі ці цінності. Він вам імпонує?
 
- Ми вирішили, що ми проведемо праймеріз на голову партії. Будемо розглядати це на грудневому з’їзді. Тоді ж проведемо й праймеріз на кандидата в президенти.
 
- Тобто Крутько - тимчасовий голова?
 
- Він так себе позиціонував. Зазначив, що відчув момент довіри, коли він мав прийти і легітимізувати зміни у структурі партії, але знає, що загальноукраїнському рівню ще, напевно, не цілком відповідає. Хоча, як то кажуть, не боги горщики ліплять, і хто там насправді відає, як він може розкритися… Крутько був депутатом обласної та районної ради на Кіровоградщині, брав участь у аграрній самообороні, коли доводилося протистояти рейдерським захопленням. Словом, це політик з досвідом, якого знають і поважають, і який тепер готовий брати участь у праймеріз. Аби жоден партієць не почувався ображеним через те, що голову йому «спустили згори». 
 
- Обрати голову - це ще півділа. А от ваш кандидат в президенти пізнувато включиться у кампанію. Якщо тільки в грудні буде з’їзд, а вже у березні - президентські вибори… 
 
- Ми розуміємо, що наш кандидат, скоріше за все, не зможе перемогти у першому турі виборів. Але ми переконані, що від наших голосів буде залежати доля обрання Президента. Сьогодні в нас є два основних кандидати, які змагаються між собою, але саме наша частина електорату перетягне шальки терезів на той чи інший бік.
 
- І кого підтримають аграрії - Порошенка чи Тимошенко?
 
- Зараз про це зарано говорити. Вочевидь, того, хто поділяє всі наші напрацювання в Аграрній партії. Зараз розбудова нової України можлива за участі людей, котрі самі себе «робили», самі вставали на ноги, тобто за підтримки малого й середнього бізнесу, а він у нас майже винищений і лишився тільки в аграрному секторі. Саме тому і я, до речі, перебуваю в лавах АПУ - тут є те опертя, від якого залежить майбутнє України. Якщо ми зуміємо підтримати та захистити цей пласт підприємців, це буде величезний плюс всім нам. Тому я - серед аграріїв, я допомагаю, я хочу побачити спільний вагомий результат і тому свідомо не виставляю себе на якісь перші амбітні позиції.
 
«Ми нашою діяльністю зможемо дати надію тій частині виборців, котрі сьогодні іще не визначилися з тим, за кого голосуватимуть»
 
- І ще кілька слів про вибори парламентські. Ви акцентуєте на тому, що входите до трійки лідерів, але йдеться про вибори до об’єднаних територіальних громад, де Аграрна партія дійсно дуже добре себе показала. Але ж не обов’язково, що цей самий результат буде конвертовано у відсотки на виборах парламентських.  
 
- Я прекрасно розумію ці речі. 
 
- То на скільки ж відсотків ви розраховуєте на парламентських виборах?
 
- Думаю, що не менше, ніж на двадцять.
 
- Амбітно…
 
- Так, ви можете дивитися на мене як на божевільного, але це те завдання, яке ми ставимо перед собою. Ми на виборах в ОТГ вийшли на результат у 15% депутатського корпусу, і цю планку знижувати не збираємося. Так, є політичні сили, коли на сьогодні за рейтингами вище за нас, але вони своїми діями себе постійно дискредитують. А відтак я сподіваюся, що ми нашою діяльністю зможемо дати надію тій частині виборців, котрі сьогодні у соцопитуваннях відповідають, що вони іще не визначилися з тим, за кого голосуватимуть.
 
- Тобто ви розраховуєте на цей поки що неактивний сегмент?
 
- Так, ми на ці голоси розраховуємо. Як розраховуємо і на те, що завдяки цим виборцям матимемо потужний результат.
 
- Колишнє керівництво Аграрної партії може зашкодити всім вашим планам? Наприклад, шляхом звернення до суду?
 
- Таке звернення було б нікчемним і безперспективним, оскільки рішення по зміні керівництва підтримала більшість обласних партійних організацій. А також рядових членів партій, а боротися з людьми, які й є самою партією, абсолютно даремно. Звісно, можна спробувати «виграти» назву партії, закріпити її за собою, але при цьому залишитися без партійців, структури, а головне - без підтримки та поваги.