На Генасамблеї ООН обговорять ситуацію в Криму та на окупованому Донбасі: 13 країн проти

09:38, 22.09.2018
На Генасамблеї ООН обговорять ситуацію в Криму та на окупованому Донбасі: 13 країн проти

На сесії представники України планують розповісти про російське втручання на Донбасі (фото: Радіо свобода)

На 73-й сесії Генеральної асамблеї ООН обговорять ситуацію на окупованих територіях України: в Криму та на Донбасі. За включення в порядок денний питання "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України" проголосували 68 країн, а 13 виступили проти цього.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко.

"На виконання мого доручення успішно проведена робота про включення до порядку денного 73-ї сесії ГА ООН нового пункту "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України". Це дозволить крізь шквал дезінформації донести до світової спільноти істину щодо трагічних наслідків окупації РФ Криму та триваючої агресії на Донбасі. Дякую усім, хто підтримав", - написав він.

Проти обговорення на Генасамблеї ООН ситуації на окупованих Росією територіях України голосували Вірменія, Білорусь, Бурунді, Куба, Іран, Казахстан, М'янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Судан, Сирія, Венесуела.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко у коментарі Укрінформ додав, що внесення Генасамблеєю ООН до свого постійного порядку денного пункту "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України" під час голосування в п'ятницю засвідчило, що Росія поступово втрачає підтримку з боку інших країн.

"Ми побачили, що кількість тих держав, які традиційно підтримують російські наративи під час голосування в ООН, невпинно зменшується", - зазначив представник України.

Водночас, за його словами, це чітко засвідчує посилення підтримки в ООН української позиції щодо мирного врегулювання конфлікту, розв'язаного Москвою.

"Очевидно, що подальше ігнорування російською стороною Статуту ООН та міжнародних договорів наближає її до повної міжнародної ізоляції", - підкреслив Володимир Єльченко.
 



Урочисте відкриття 73-ї сесії Генеральної асамблеї ООН відбулася 18 вересня в штаб-квартирі Організації в Нью-Йорку. Щорічні загальні дебати розпочнуться 25 вересня і триватимуть до 1 жовтня.

Як повідомляла "УМ", Петро Порошенко на Генасамблеї ООН збирається запропонувати ідею створення міжнародних друзів деокупації Криму для того, щоб скоординувати спільні дії.