Скрипаля отруїли через його співпрацю з розвідкою Іспанії - NYT

08:37, 07.09.2018
Скрипаля отруїли через його співпрацю з розвідкою Іспанії - NYT

Сергій Скрипаль, колишній російський шпигун, отруєний у Великій Британії, в останні роки співпрацював з розвідкою Іспанії, країною, яка перебуває в постійній боротьбі з російськими організованими злочинними групами, деякі з яких пов'язані з російським урядом.
 
Про це пише газета The New York Times.
 
За словами європейських чиновників, замість того, щоб жити ізольованим життям у відставці, Скрипаль продовжував надавати інформацію розвідникам в Чехії і Естонії.
 
І, як з'ясовується, в Іспанії.
 
Нові дані проводять ще одну яскраву паралель між Скрипалем і іншим колишнім російським розвідником Олександром Литвиненком, який помер в Лондоні в 2006 році після отруєння радіоактивним ізотопом полонію.
 
Іспанська влада визнала, що Литвиненко залучався до кампанії із боротьби з учасниками російської організованої злочинності в Іспанії.
 
 
Будучи полковником розвідки Росії, в середині 1990-х років Скрипаль працював в Мадриді під прикриттям в якості військового аташе в російському посольстві.
 
Згідно з російськими судовими документами він був завербований британською розвідкою як шпигун. Це спричинило ланцюг глобальних подій: його арешт в Росії в 2004 році, звільнення за обміном шпигунами зі Сполученими Штатами в 2010 році і його переселення в Англію в тому ж році.
 
В останні роки Скрипаль їздив в Іспанію на кілька зустрічей з офіцерами розвідувальної служби країни, хоча зміст і точний час цих зустрічей засекречено.
 
"Він продовжував приїжджати в Іспанію, - сказав виданню іспанський журналіст Фернандо Руеда, пославшись на розмови з іспанськими розвідниками.
 
В роки після переселення в Англію Скрипаль жив відкрито в місті Солсбері.
 
Але він їздив до Праги в 2012 році, де провів зустріч з чеськими розвідниками. У 2016 він їздив до столиці Естонії Таллінна, щоб передати інформацію місцевим спецслужбам.
 
У кожній з поїздок, які були організовані і схвалені британською службою зовнішньої розвідки МІ-6, він розповів про російську розвідку і, можливо, надав інформацію, яка привела до вигнання російських шпигунів під прикриттям.
 
Проте, газета зазначає, що Іспанія - це особливий випадок. З часу розпаду Радянського Союзу Іспанія була притулком для російських кримінальних босів і корумпованих чиновників. Вважається, що деякі з них пов'язані з Кремлем.
 
Те, що Скрипаль продовжував візити до Іспанії, було підтверджено нинішньою високопоставленою особою, яка не надала додаткової інформації. Але колишні чиновники повідомили, що Скрипаль був би особливо корисний в боротьбі з російською організованою злочинністю.
 
"З самого початку у нас була велика проблема. Ми проігнорували російське явище і її організовану злочинність. Ми не знали, як вони діяли. ... Скрипаль, Литвиненко, вони дали більш точне уявлення про реальність", - сказав відставний іспанський начальник поліції на умовах анонімності.
 
Іспанські прокурори і слідчі поліції визнали, що співпрацювали з Литвиненком, експертом з російської організованої злочинності, який втік до Англії після публічної сварки з Володимиром Путіним, коли він був директором Федеральної служби безпеки.
 
Адвокат сім'ї Литвиненка стверджував, що він також був агентом іспанського розвідувального агентства і планував відправитися в Іспанію, щоб передати докази можливих зв'язків між Кремлем і російськими діячами організованої злочинності. Він був убитий, перш ніж він зміг здійснити поїздку.
 
4 березня в британському Солсбері було отруєно колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Британія звинуватила Росію в хімічній атаці на території її країни. Через це із понад 30 країн вислали російських дипломатів. Росія відмовляється визнавати, що отрута вироблена та привезена із її території.
 
При цьому Організація із заборони хімічної зброї підтвердила отруєння Сергія та Юлії Скрипалів "Новачком", який виготовлявся в Росії.
 
Як повідомляла "УМ", британські правоохоронці підозрюють, що Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новічок", який нанесли на ручку вхідних дверей будинку.
 
Пізніше вони прийшли до висновку, що отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки займалися дві групи росіян із різними функціями.
 
5 вересня прокурори Британії назвали причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова.
 
Однак у Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали "спробами роздути антиросійську істерію".