Мерське турне по Україні: навіщо Андрію Садовому президентські вибори

18:02, 30.08.2018
Мерське турне по Україні: навіщо Андрію Садовому президентські вибори

Мер Львова Андрій Садовий (Фото з сайта apostrophe.ua.)

Лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий вирушив у тур країною, який має явно перед­виборчий характер.

 

Уже на середину вересня заплановано партійний з’їзд, на якому керівництво партії оголосить про наміри Садового балотуватися в президенти.

 

Утiм чому мер Львова, незважаючи на серйозне падіння рейтингу після «сміттєвого» скандалу, все-таки вирішив поборотися за крісло глави держави, розбирався «Апостроф».

Розвідка поїздкою

Сайт міської влади Львова рясніє повідомленнями про поїздки мера Садового Україною в межах проекту Urban Talks — платформи для діалогу між українськими містами.
 
Географія туру — південь, захід і схід країни, зокрема Донбас. На цих зустрічах, зазвичай небагатолюдних, Садовий ділиться досвідом управління Львовом і дає поради приймаючій стороні щодо міського облаштування.
 
«Питання відносин з іншими містами завжди було в порядку денному Андрія Івановича... Усі дискусії (Urban Talks, — «Апостроф») стосувалися розвитку сильних місцевих громад», — пояснює «Апострофу» народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войціцька.
 
Але в цьому турне Садового є кілька важливих моментів. На схід мер поїхав зі своєю дружиною Катериною Кіт, з якою побував навіть у прифронтовій Авдіївці.
 
Відеоматеріал з цієї поїздки на тлі блокпостів і зруйнованих будинків (зокрема, на відео видно розстріляний знак Слов’янська при в’їзді у місто), потрапив у привітання Садового з Днем незалежності.
 
«Ролик абстрактний, і за рахунок цього охоплює більшу аудиторію, ніж Львів. Багато уваги приділено війні, яка, звичайно, важлива для львів’ян, але все ж відбувається десь дуже далеко від них. Це передвиборча робота, і метою може бути підготовка до кампанії — як iз виборів Президента, так і парламенту», — коментує «Апострофу» політтехнолог Олексій Голобуцький.
 
«Масштаб туру Садового, який охоплює майже всю країну, явно кандидатський», — говорить «Апострофу» політолог Петро Олещук.
 
При цьому в поїздках львівський мер не обмежився обговоренням суто урбаністичних тем, а й артикулював ідеї національного масштабу. Наприклад, в Одесі він презентував цілу концепцію Ukraine United airlines — національної авіакомпанії з низькими цінами на квитки.
 
На думку Садового, лоукостер запустив би аеропорти всіх обласних центрів (де вони ще збереглися з радянських часів), а також дав роботу місцевому авіавиробнику — держпідприємству «Антонов».
 
«Упевнений: це питання не винятково бізнесу та транспорту. Це питання національної безпеки і функціонування країни», — написав міський голова на своїй сторінці в «Фейсбуці».
 
Розвідувальний рейд Садового досяг мети: в партії готуються до кампанії. «Закінчивши одну виборчу кампанію, кожен політик відразу починає готуватися до іншої. Якщо цього не робити, який сенс тоді брати участь у ви­борах?» — коментує «Апострофу» народний депутат Олег Лаврик, який очолює виконком у політсилі Садового.

Президентський з’їзд

Тим часом «Самопоміч» готується формалізувати процес входження її лідера в президентську гонку. Як запевнив «Апостроф» співрозмовник в оточенні львівського мера, в середині вересня планується партз’їзд, на якому публічно оголосять про плани Садового балотуватися в президенти.
 
Варто враховувати, що офіційним затвердженням його кандидатури це не буде, бо, за графіком Центрвиборчкому, висування партіями та самовисування кандидатів на пост глави держави починається тільки 31 грудня.
 
«Вересневий з’їзд назве, скажімо так, кандидата в кандидати, а формально ми висунемо його пізніше, як вимагає порядок», — пояснює «Апострофу» джерело.
 
Офіційно цю інформацію в «Самопомочі» не підтвер­джують. «Ми дійсно проводимо з’їзди традиційно навесні та восени. Але рішення про скликання у вересні політрада ще не ухвалила. У будь-якому разі це не буде з’їзд iз висунення кандидата, що відбудеться, найімовірніше, в січні», — коментує голова виконкому «Самопомочі» Лаврик.

Гриценко проти

У будь-якому разі кандидат Садовий може змішати виборчі картки. «Перш за все — Президенту Петру Порошенку. Їхній електорат може перетікати від одного до іншого», — коментує «Апострофу» політолог Кость Бондаренко.
 
На думку експерта Олещука, електоральну небезпеку він несе також для керівника партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко і глави партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Проте Бондаренко з ним не згоден.
 
«Якби Садовий хотів скласти конкуренцію Тимошенко, поїхав би не до обласних центрів, а міст на зразок Бердичева або Крижополя, де живе виборець Юлії Володимирівни», — вважає він.
 
А ось в оточенні Гриценка дійсно бачать у Садовому загрозу для рейтингу свого кандидата. «Відщипнути» може пару відсотків», — вважає джерело. Враховуючи серйозну конкуренцію в боротьбі за вихід у другий тур, вирішальною може стати навіть десята частка відсотка.
 
Як писав раніше «Апостроф», Гриценко намагається об’єднати навколо себе так звану майданну опозицію, ставши її єдиним кандидатом. Однак iз цим поки що все погано.
 
Садовий, зокрема, відхиляє наполегливі пропозиції Гриценка підтримати його кандидатуру.
 
«Мені здається, в адміністрації Президента вже зрозуміли, що на історії з львівським сміттям «виростили» Гриценка собі на шкоду. І коли за пару місяців почнеться «бійня», Садовий у вишиванці iз заспокійливим голосом буде для них не найгіршим суперником», — каже політтехнолог Голобуцький.
 
Дуже обережно коментують цю ситуацію і в партії Садового. «Ми готові об’єднатися і підтримати кандидата, якому близькі принципи та засади діяльності «Самопомочі», — коментує народний депутат Лаврик.
 
У свою чергу Кость Бондаренко припускає, що турне і з’їзд з гучною заявою можуть бути «обманними маневрами» у великій грі Садового.
 
Істинним завданням мера Львова може бути бажання підійти у всеозброєнні до виборів у Раду восени 2019 року або принаймні міського голови Львова (місцеві вибори пройдуть у 2020 році).
 
«Не бачу в нього шансів вийти у друге коло президентських перегонів або навіть посісти третє місце», — наполягає Бондаренко.
 
Однак Олещук нагадує, що близько третини українців досі не визначилися зі своїм вибором. «Вони шукають альтернативу нинішній владі, за цей статус і піде основна боротьба», — резюмує Олещук. 
Денис РАФАЛЬСЬКИЙ
(«Апостроф»)