Незадоволена українськими законами Наталія Поклонська подала скаргу до Конституційного Суду України

12:00, 25.08.2018
Незадоволена українськими законами Наталія Поклонська подала скаргу до Конституційного Суду України

Поклонську не влаштовують положення Кримінального Кодексу України (фото: dailystorm.ru)

Колишній "прокурор" анексованого Росією Криму, депутат Державної Думи Росії Наталія Поклонська просить Конституційний Суд України оцінити конституційність деяких положень Кримінального процесуального кодексу. 
 
Про це "Українським Новинам" повідомило джерело в КС.
 
Поклонська подала конституційну скаргу в КС нібито 21 серпня. Вона просить розглянути конституційність положень частини 3 статті 309 і положень частини 4 статті 399 КПК. 
 
Стаття 309 визначає рішення слідчого-судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.
 
Поклонська в даному контексті просить перевірити конституційність того, що "скарги на інші визначення слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді". 
 
Стаття 399 визначає залишення апеляційної скарги без руху, її повернення або відмова відкриття провадження.
 
У цьому контексті Поклонська просить оцінити конституційність того, що "суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження лише, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, або судове рішення оскаржене виключно з підстав, з яких воно не може бути оскаржене відповідно до положень статті 394 Кодексу".
 
У КС відзначили, що Поклонська звернулася зі скаргою як громадянка Росії, але нічого з цим не можуть зробити, оскільки будь-який громадянин відповідно до Конституції має право на подачу індивідуальної конституційної скарги. 
 
При цьому, яке рішення за скаргою прийме КС, залежить тільки від суду.
 
Зауважимо, в Україні проти колишнього так званого "прокурора" тимчасово окупованого Криму Наталії Поклонської було відкрито два кримінальні провадження: про державну зраду та щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Як відомо, Наталія Поклонська до окупації Криму працювала в органах прокуратури України, а також була прокурором АРК. Навесні 2014 року була призначена окупаційною владою "прокурором Республіки Крим".

 

Саме Поклонська ініціювала кримінальне переслідування кримських татар та заборону у 2016 році діяльності Меджлісу.

 
Як повідомляла "УМ", раніше в окупованому Криму пройшло одруження заступника голови комітету Держдуми з безпеки і протидії корупції Наталії Поклонської та керівника апарату уповноваженого з прав людини Івана Соловйова.