У Швейцарії розсекретили рахунки Олександра Єфремова

19:07, 08.05.2018
У Швейцарії розсекретили рахунки Олександра Єфремова

Олександр Єфремов обвинувачується в сепаратизмі.

Щонайменше 33 мільйони швейцарських франків надійшло на рахунки у Швейцарії, пов'язані з колишнім "регіоналом", обвинувачуваним у сепаратизмі і фінансуванні тероризму Олександра Єфремова, починаючи з 2006 року.

 

Такі дані швейцарського Відомства з протидії відмиванню коштів наводить у своїй публікації українська служба Deutsche Welle.

 

Ці рахунки, за інформацією правоохоронців, контролюють син Олександра Єфремова Ігор та його дружина.

 

Згідно з повідомленнями українських ЗМІ, Ігор Єфремов з дружиною проживають у Відні. Саме до австрійської столиці у липні 2016 року вилітав Єфремов-старший, коли його в Україні зняли з літака і відправили у слідчий ізолятор. Відтоді екс-депутат перебуває під вартою за звинуваченням у сепаратизмі.

 

Гроші у Швейцарії лежать на підконтрольних сину і невістці Єфремова рахунках низки компаній з Кіпру, Британських Віргінських островів та Канади.

 

Саме ці рахунки фігурують у кримінальному провадженні, відкритому проти Олександра Єфремова в Україні після втечі Віктора Януковича.

 

Як випливає із швейцарських судових документів, держпідприємство "Луганськвугілля" купило у фірм Єфремових у період з 2008 по 2014 рік шахтне обладнання на загальну суму (у перерахунку) близько 374 мільйона швейцарських франків.

 

Часто компанії Ігоря Єфремова вигравали тендери, попри те, що продавали обладнання у рази дорожче за конкурентів, випливає з документів у судових реєстрах України і Швейцарії.

 

Для легалізації частини коштів, за інформацією українських слідчих, підозрювані використовували фіктивну фірму зі статутним капіталом у 100 гривень, зареєстровану у спальному районі Львова. Підставний керівник фірми знімав мільйони гривень, перераховані фірмами Єфремових і передавав названим людям за винагороду у 200-400 гривень. Значна частина коштів, як вважає слідство, була виведена за кордон.

 

Син Олександра Єфремова Ігор, його дружина і підконтрольні їм компанії протягом декількох років судилися у Швейцарії, вимагаючи розморозити 33 мільйони франків, заблоковані з червня 2016 року.

 

Єфремови переконували швейцарських суддів, що кримінальні справи проти Єфремова-старшого є "політичною розправою" і навіть порівняли колишнього головного "регіонала" у Верховній Раді з російським опальним бізнесменом Михайлом Ходорковським. Але швейцарські судді відмовилися розморожувати рахунки.

 

Згідно з рішенням Федерального суду Швейцарії від 21 березня, оприлюдненого у реєстрі судових рішень на початку травня, рахунки Єфремових будуть заблоковані доти, доки Україна не доведе у суді злочинне походження коштів.

 

Як повідомили у Федеральному відомстві юстиції Швейцарії, українським слідчим на підставі рішення Федерального суду ув середині квітня було передано банківські документи про рух коштів на швейцарських рахунках Єфремових.

 

Швейцарські правоохоронці також передали українським колегам матеріали кримінальної справи за підозрою Ігоря Єфремова у відмиванні грошей, включно з протоколом допиту Єфремова-молодшого. Цю справу у Швейцарії було закрито 2015 року за браком доказів, повідомили у Федеральній прокуратурі Швейцарії.

 

Водночас, на думку журналістів, перспективи кримінальної справи за звинуваченням у відмиванні коштів проти Олександра Єфремова в Україні виглядають туманними.