Україна припиняє участь в координаційних органах СНД

19:39, 02.05.2018
Україна припиняє участь в координаційних органах СНД

РНБО під час засідання 2 травня 2018 року.

Президент Петро Порошенко попросив Міністерство закордонних справ підготувати пропозиції щодо відкликання українських представників з координаційних органів Співдружності Незалежних Держав.

 

Про це Порошенко заявив під час засідання Ради нацбезпеки і оборони в середу.

 

"Ми не можемо вийти звідти, куди Україна нікуди не входила. Але ми припиняємо участь в координаційних органах СНД", - заявив президент.

 

За його словами, МЗС України проаналізувало і поінформувало уряд про доцільність подальшого перебування у складі тих чи інших угод.

 

Порошенко попросив міністра закордонних справ Павла Клімкіна протягом тижня внести йому пропозиції про відкликання всіх українських представників з Мінська, з координаційних органів СНД.

 

Президент додав, що Україні нічого робити там, де всі дії координуються з країною-агресором. Пропозицію голови РНБО підтримали члени ради. 

 

Серед іншого РНБО запровадила нові санкції проти російських компаній і громадян за агресію проти України.

 

Також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти України, до протиправних дій проти громадян України, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної думи та членів Ради федерації Федеральних зборів Російської Федерації тощо.

 

Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих у попередні роки, додали в Радбезі.

 

Раніше, 12 квітня Порошенко заявив, що запропонує Верховній Раді припинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією та вийти з усіх статутних органів СНД.

 

Пізніше представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко повідомила, що пропозиція Порошенка вийти з органів "Співдружності незалежних держав" передбачає лишити дієвими ті угоди щодо співробітництва з СНД, які є вигідними для України.

 

Спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко, яка очолює раду Міжпарламентської асамблеї СНД, вважає, що намір України вийти зі співдружності суперечить економічним інтересам цієї країни.