Порошенко закликає Варфоломія надати автокефалію українській церкві (відео)

16:54, 17.04.2018
Порошенко закликає Варфоломія надати автокефалію українській церкві (відео)

Порошенко під час зустрічі з керівництвом Ради та лідерами парламентських фракцій.

Президент Петро Порошенко вирішив офіційно звернутися до Вселенського Патріарха з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні і просить парламент підтримати це рішення.

 

Про це Порошенко заявив під час зустрічі з керівництвом Ради та лідерами парламентських фракцій у вівторок, 17 квітня.

 

"Написав офіційне звернення до Вселенського Патріарха із проханням надати томос про автокефалію незалежній, точніше, помісній православній церкві в Україні. Прошу парламент підтримати це рішення", - сказав Порошенко.

 

Глава держави поінформував, що це звернення до Вселенського Патріарха підтримали всі архієпископи Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

 

"Двері відкриті, і єпископи інших церков підписали або розглядають можливість підписання звернення до Його Всесвятості щодо надання нам томосу на автокефалію", - зазначив Порошенко.

 

Він висловив переконання, що це історична подія для нашої держави.

 

"Це є подія незалежності України, яка відбувається в дуже непрості часи, щоб ми мали, так само як більшість у православному світі, свою єдину автокефальну церкву, поєднану з іншими церквами, але адміністративно аж ніяк не залежну ані від Москви, ані від когось іншого", - акцентував Президент.

 

Відтак, Порошенко попросив парламент якомога швидше підтримати це звернення до Вселенського Патріарха.

 

"І якщо буде це рішення парламенту, звернення Президента, звернення церковних ієрархів, я передам Його Всесвятості Вселенському Патріарху, щоб воно було якнайшвидше на соборі в Синоді розглянуте і прийняте відповідне рішення. Дуже сподіваюсь, що це рішення може бути прийняте до 1030-річчя Хрещення України-Русі", - зазначив Порошенко.

 

І наголосив, що Єдина помісна православна церква не стане державною.

 

"Усі віруючі мають і матимуть вільне право обирати як храм, так і церковну юрисдикцію. І хочу окремо наголосити, що хто захоче залишитись в тій церкві, яка збереже єдність з російською православною церквою, вони також зберігають гарантоване право власного вибору", - сказав Президент.

Однією з найбільших православних церков України є Українська православна церква Московського патріархату, яка підпорядковується Російській православній церкві.

 

Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, які разом також представляють значну частину православних вірян України наразі перебувають у неврегульваному канонічному статусі.

 

Серед церковних лідерів українці найбільше довіряють главі УПЦ КП Філарету.

 

Томос – це указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу деякій частині "материнської" (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія.