Парубій хоче негайно скасувати е-декларування для активістів

13:09, 02.04.2018

Голова Верховної ради заявляє, що у парламенті є два нових законопроекти про скасування е-декларування для громадських активістів, які депутати можуть розглянути вже у вівторок, 3 квітня.

 

Про це Парубій сказав під час засідання погоджувальної ради у понеділок.

 

"Нагадую, що минулого тижня ми узгодили, що першими питаннями порядку денного будуть питання е-декларування для громадських активістів та членів наглядових рад. Я власне виступив з ініціативою, щоб ці питання стояли першими на порядку денному цього тижня", - сказав Парубій.

 

За його словами, законопроекти, які були внесені на розгляд парламенту раніше  і які розглядали у минулий четвер, вже втратили свою актуальність і тому апарат Верховної Ради напрацював новий документ, який складається з двох частин.

 

"Одна - це скасування е-декларування для громадських активістів і для іноземців, які входять у наглядові ради. І другий момент, не менш важливий  - це декриміналізація осіб, які входять у цю категорію", - сказав спікер Ради.

 

І додав: "Цей законопроект є вивірений і підготовлений. І сьогодні я проводив нараду з головами фракцій. І я закликав їх долучитися до підписання цього законопроекту і я прошу їх долучитися під час погоджувальної ради і сподіваюся, що цей проект буде підписаний керівниками фракцій".

 

Андрій Парубій зазначив, що у депутатів була попередня домовленність, щоб антикорупційний комітет зібрався у понеділок і розглянув цей законопроект, а також проект закону, який у п'ятницю подала фракція "Батьківщина".

 

Голова Ради наголосив, що якщо комітет розгляне його у понеділок, то у вівторок, 3 квітня, депутати зможуть внести це питання до порядку денного парламенту: "Отже наголошую, що цей проект закону і скасовує е-декларування і вводить декриміналізацію для цієї категорії осіб, які мною були визначені - громадські антикорупційні діячі та іноземці, які входять до наглядових рад".

 

Спікер парламенту нагадав, що у п'ятницю «документ був всім направлений і ваші аналітичні групи могли його вивчити». Відтак, він сподіваєтьсяся, що народні обранці  вийдуть на позитивне рішення.

 

Парубій наголосив, що питання скасування е-декларування важливе, щоб "зняти внутрішню напругу" і зміцнити міжнародні партнерські контакти.

 

Як повідомляла «УМ», європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган зробив вкрай жорстку заяву у зв’язку з провалом у виконанні українським керівництвом власних обіцянок.

 

Єврокомісар попереджав, що 1 квітня спливе термін подання е-декларацій громадськими активістами, що працюють в сфері протидії корупції.

 

Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати це зобов’язання, але нічого не було зроблено: президент Порошенко запропонував проект закону, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією, а Верховна рада не знайшла голосів для скасування скандальних норм.

 

22 березня 2018 року Верховна Рада відмовилася розглядати законопроекти, які скасовують або переносять термін подання електронних декларацій про майно і доходи представниками громадських організацій, що займаються антикорупційною діяльністю.