Єврокомісар Йоганнес Ган критикує владу України за порушення обіцянок

17:04, 28.03.2018
Єврокомісар Йоганнес Ган критикує владу України за порушення обіцянок

Єврокомісар Йоганнес Ган жорстко критикує офіційний Київ.

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган зробив вкрай жорстку заяву у зв’язку з провалом у виконанні українським керівництвом власних обіцянок і відходом офіційного Києва від європейських прагнень.

 

Текст заяви опубліковано на сайті Єврокомісії у середу.

 

Заява з’явилася через те, що вже 1 квітня спливе термін подання е-декларацій громадськими активістами, що працюють в сфері протидії корупції.

 

Офіційний Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати це зобов’язання, але нічого не було зроблено: президент Порошенко запропонував проект закону, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією, а Верховна рада не знайшла голосів для скасування скандальних норм.

 

"Українська влада не виконала своїх зобов'язань", - заявив у зв’язку з цим єврокомісар Ган. - Відмова від скасування цієї норми, яка поширює на громадських активістів зобов'язання державних службовців, суперечить європейським прагненням України. Це також суперечить наполегливим рекомендаціям, наданим Україні міжнародними партнерами, включаючи Венеціанську комісію, ОБСЄ/БДІПЛ та Євросоюз (в тому числі в контексті моніторингу виконання Україною зобов'язань щодо візової лібералізації)".

 

Європейський комісар, у сферу відповідальності якого входить Україна, також нагадав, що громадянське суспільство повинно мати змогу контролювати діяльність влади "без зайвих перешкод і втручань", а також зауважив, що системи е-декларування була створена з метою "запобігання корупції державними посадовими особами".

 

"Представники громадянського суспільства не є державними чиновниками. Додаткова і неприйнятне зобов’язання (щодо декларування активістів) грає на руку тим, хто хоче знищити зусилля України щодо ефективної боротьби з корупцією", - вважає пан Ган.

 

Єврокомісар також нагадав, що дії України суперечать Угоді про асоціацію.

 

"Відносини ЄС з Україною базуються на спільних цінностях. Обидві сторони погодились, що повага до демократичних принципів, прав людини та основних свобод є основними елементами Угоди про асоціацію", - заявив Ган.

 

І підсумував: "За останні роки Україна досягла значного прогресу. Важливо не підірвати досягнутий прогрес. Верховна Рада України повинна повернутися до проблеми та якомога швидше скасувати зобов'язання щодо е-декларування активістів громадянського суспільства, обмеживши ці зобов’язання лише державними посадовцями".