В Україні посилили охорону ГТС силами Нацгвардії

20:48, 05.03.2018
В Україні посилили охорону ГТС силами Нацгвардії

Об'єкти газотранспортної системи охороняють і бійці Нацгвардії.

НАК "Нафтогаз України" посилив охорону об’єктів газотранспортної системи після рішення Стокгольмського арбітражу щодо контрактів між "Нафтогазом" та "Газпромом".

 

Про це заявив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко на прес-конференції у понеділок.

 

"Зараз всі об'єкти критичної інфраструктури посилено охороняються, в тому числі Національною гвардією", — сказав він.

 

Вітренко нагадав ситуацію, яка раніше трапилася в Туркменістані, коли під час конфлікту з "Газпромом" сталися вибухи на туркменських газопроводах.

 

Головний комерційний директор НАК також зауважив, що російський "Газпром" не зможе в рамках правового поля розірвати контракт з НАК "Нафтогаз України" на транзит природного газу. За його словами, контракт продовжить діяти до кінця 2019 року незалежно від планів "Газпрому" щодо його розірвання через арбітраж.

 

"Якщо протягом 45 днів не будуть досягнуті домовленості і російська компанія звернеться в арбітраж, то процес буде тривати роки. На наш погляд, з практичної точки зору нічого не станеться, контракт буде діяти до кінця 2019 року", - сказав пан Вітренко.

 

І додав, що винятком може бути тільки те, що "Газпром" піде на дії позаправового поля.

 

Сьогодні між Нафтогазом та Газпромом діє два контракти: щодо купівлі-продажу газу та на його транзит територією України. У 2014 році у Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з контрактів.

 

Зокрема, за транзитним спором Нафтогаз вимагав компенсацію за недопостачання та недоплату за послуги транзиту в 2009-2016 роках.

 

Контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" був підписаний у 2009 році за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. Він розрахований на десять років – до кінця 2019 року.

 

Як повідомляла «УМ», в середу, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.

 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.