Гройсман закликав Москаля вибачитися перед Супрун

13:45, 23.02.2018
Гройсман закликав Москаля вибачитися перед Супрун

Геннадій Москаль нецензурно висловлюється під час засідання Закарпатської облради.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман критикує поведінку голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля, який нецензурно висловився на адресу в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун під час засідання облради минулої середи.

 

За словами Гройсмана, така поведінка неприпустима для високопосадовця і мужчини.

 

"Сьогодні зранку мав телефонну розмову з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем. Сказав йому, що вважаю: він має знайти в собі сили публічно вибачитися перед в.о. Міністра охорони здоров'я Уляною Супрун за образливі слова на її адресу", – написав Володимир Гройсман у Facebook  у п’ятницю.

 

Раніше мережу Інтернет сколихнуло відео з засідання Закарпатської облради, на якому Москаль обурюється заявою Супрун, яка звинуватила місцеву адміністрацію в нерозмитненні 8 тисяч доз вакцини від кору, що надійшли від Угорщини.

 

"Подивіться на цю Супрун. Я готую їй відповідь, що їй щеплення треба від дурості… Це що за ї**нута, я вибачаюсь", – заявив, зокрема, Москаль з президії облради.

 

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе рішуче засудила таку поведінку Москаля, назвавши її категорично неприйнятною.

 

"Відповідно до законодавства, Москаль по суті вчинив хуліганський поступок, який підпадає під визначення статті 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Дрібне хуліганство", – зазначає віце-прем'єр.

 

На її думку, «це образа не тільки міністра, але й всіх у суспільстві, хто не хоче чути нецензурщину».  І додає: «Не кажучи вже про те, що вона звучить від високопосадовця. А про етику спілкування як таку взагалі, здається, забули».

 

Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко висловився за проведення спеціального розслідування щодо Москаля.

 

"Нацдержслужба має провести розслідування щодо цієї ганебної події і дати належну оцінку, крім простого людського вибачення від Геннадія Москаля", – написав пан Зубко  у Facebook.

 

І зазначає: "Це перший та непростий кейс на дотримання європейських принципів, закладених в нових українських законах, особливо де мова йде про державного службовця - представника держави".

 

Міністр кабінету міністрів Олександр Саєнко також заступився за Супрун: "Образливі висловлювання є недопустимими за будь-яких обставин і в не залежності з чиїх вуст вони звучать. Щодо конкретного випадку, то позбавлення голів місцевих державних адміністрацій статусу державних службовців потребує врегулювання цілої низки питань проходження ними служби. Як видно, почати треба зі схвалення кодексу етики їх поведінки за порушення норм якого вони мають нести в обов’язковому порядку відповідальність".

 

Раніше Уляна Супрун, коментуючи питання доставки вакцин від кору, зауважила, що на Закарпатті існуть проблеми з розмитненням вакцин, які в якості гуманітарної допомоги  Угорщина надала Закарпатській області.