Порошенко дав свідчення про «зелених чоловічків» у Сімферополі

15:30, 21.02.2018
Порошенко дав свідчення про «зелених чоловічків» у Сімферополі

Петро Порошенко під час допиту в провадженні про зраду Януковича.

Президент Петро Порошенко засвідчив, що особисто бачив регулярні російські війська у Криму і закриту Верховну раду Криму в Сімферополі під час свого візиту на півострів 27 лютого 2014 року.

 

Про це Порошенко сказав під час допиту у провадженні про державну зраду Віктора Януковича в Оболонському суді Києва у середу.

 

Допит проходиі у режимі відеоконференції з адміністрації Президента, хоча раніше передбачалося, що глава держави прибуде до суду особисто.

 

"Я особисто бачив військовослужбовців у зеленій формі. Це були військовослужбовці збройних сил РФ – як зі складу Чорноморського флоту, так і з регулярних сил, які були перекинуті в ці дні, починаючи з 20 лютого, через відповідні аеропорти і порти України без згоди української держави, що може кваліфікуватися як агресія і незаконна анексія. Це те, що я у Сімферополі і Криму бачив особисто. На власні очі", - сказав Порошенко.

 

Свідок додав, що зі слів працівників аеропорту знав, що у повітряному просторі у той день перебували літаки без пізнавальних знаків, які перекидали сили.

 

За словами Порошенка, він поїхав до Криму з власної ініціативи і на доручення в.о. президента Олександра Турчинова.

 

"27 лютого 2014 року я з'явився до кабінету голови ВР – в.о. президента Турчинова з пропозицією негайно вилетіти в Крим і особисто провести переговори з депутатами ВР Криму для того, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися зі спроби оголошення незаконного референдуму, переконати депутатів, і переконатися самому в процесах і подіях, які в той день відбулися у Сімферополі і в Криму", - сказав Порошенко.

 

І додав, що після отримання письмового доручення, відразу полетів до Сімферополя.

 

"Прилетівши до Сімферополя я побачив ланцюг, що очепив аеропорт, а за ним камери з мікрофонами. Декілька осіб намагалися мене зупинити, зав’язалася сутичка, я прорвався через очеплення і коли увійшов у зону зйомки телекамер і журналістів, то вони побоялися потрапляти у зону дії камер", - сказав Порошенко.

 

За його словами, там він виступив із заявою, що "Крим є українським, що ми маємо зробити все для того, щоб не допустити провокацій, готові негайно створити робочу групу між народними депутатами ВР і кримського парламенту, щоб швидко вирішити всі питання".

 

Порошенко розповів, що зідзвонився з головою ВР Криму Володимиром Костянтиновим і домовився з ним про зустріч, на яку відразу ж поїхав.

 

"Ми змогли добратися до відстані 300-400 м від площі і будинку ВР Криму, далі пішов пішки. Особисто переконався, що Верховна Рада була зачинена, не працювала, оточена була маленькими зеленими чоловічками – військовослужбовцями регулярних сил РФ і ланцюгом осіб у камуфляжі, які себе називали кримською самообороною, але координувалися офіцерами спецслужб РФ", - сказав президент.

 

Після цього його почали блокувати, бо його знімали журналісти і відповідно їх камери фіксували закритий парламент Криму.

 

"Була дана команда, щоб мене заблокувати, оточити і застосувати засоби фізичного впливу. Я намагався не дати їм це зробити. Я дав змогу зняти мене на відеокамери, і мою спробу потрапити до ВР Криму, яка була заблокована зазначеними особами, включаючи військовослужбовців РФ", - сказав Порошенко.

 

Після цього він пішов до машини. За словами президента, на цьому шляху була загроза його життю.

 

"У цей час був оточений кількома десятками, потім сотнями людей, частина з них були провокаторами, які намагалися вдарити, погрожувати, частина стала на мій захист. Була безпосередня загроза моєму життю. І дякую тим людям, які мене захистили", - сказав Порошенко.

 

Він додав, що після цього поїхав на зустріч з Костянтиновим, деталей якої не розповів.

 

"Через кілька місяців я побачив на відео зізнання Ігоря Гіркіна.. з великою шкодою, що в нього була зброя і він її не застосував проти Порошенка", - підсумував президент.

 

На початку допиту він вказав, що мав різні стосунки з обвинуваченим Януковичем, але не уточнив, які: "Я був особисто знайомий. У мене були різні стосунки з Януковичем. І це все", - сказав Порошенко.

 

Президент Петро Порошенко також пояснив, що просив про надання показів у суді шляхом відеоконференції через щільний графік.

 

Зокрема адвокат Віталій Сердюк поцікавився, "які саме надважливі державні питання завадили президенту особисто прибути на допит до суду".

 

"Я не думаю, що це відноситься до компетенції адвоката, але з поваги до суду я готовий розкрити частину свого графіку. Сьогодні зранку відбулася нарада з керівниками Збройних сил щодо імплементації підписаного вчора закону щодо реінтеграції Донбасу, бо ми маємо протягом буквально годин перебудувати управління обороною держави на Сході зокрема створенням Оперативного штабу. Воно завершилось о 13.40", – пояснив глава держави.

 

Порошенко зазначив, що з 14-ї години відповідно він надає свідчення суду, а о 15.30 він має першу міжнародну зустріч із керівництвом зовнішньо-політичного відомства Данії.

 

"Після цього передбачений один публічний захід і два міжнародних. Це буде висвітлюватись у прямому ефірі, можете подивитись", – зазначив глава держави.

 

Раніше на засіданні 21 лютого суд у справі про держзраду Віктора Януковича дозволив допитати президента Петра Порошенка через відеозв'язок. Головуючий суддя Владислав Дев'ятко зазначив, що сторона обвинувачення надала достатні докази того, щоб дозволити свідку Порошенку свідчити дистанційно. Перед цим будівлю суду взяли під посилену охорону з самого ранку через очікуваний приїзд Порошенка. 

 

Як повідомляла «УМ», Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.