«Русскій мір перетворює все на руїну»: Порошенко розповів у Мюнхені про російську агресію

20:59, 16.02.2018
«Русскій мір перетворює все на руїну»: Порошенко розповів у Мюнхені про російську агресію

Президент України під час MSC2018 (Петро Порошенко / Twitter)

Петро Порошенко під час виступу на конференції з безпеки у Мюнхені емоційно розповів про помилки світової спільноти, яка не помітила агресивних намірів Кремля, розповів до чого призводить «русскій мір» та про найпростіші способи протидіяти впливу Росії, який поширюється у всьому світі.

"Міфологічний царь Мідас міг перетворити на золото все, до чого доторкався. "Русскій мір" перетворює все, до чого він доторкається, у руїну, яка занепадає. Погляньте, наприклад, на Абхазію, Південну Осетію, Придністрьов’є, окупований Донбас та окупований Крим", - заявив Петро Порошенко.

"Здається, за доктриною "русского міра" вся Європа має виглядати, як Калінінград або Донецьк", - продовжив він.

Він наголосив, що у рівні життя в Кенінгсбергу (Калінінграді, - ред) та Мюнхені, в російській та фінській Карелії, на Курильських островах у порівнянні з Японією рівень життя значно відрізняється.

Петро Порошенко на початку виступу порівняв війну на Донбасі із Першою світовою війною, адже причинами обох, на його думку, стали прорахунки держав у питанні своєчасного виявлення та рішучої протидії гібридним загрозам.

"Росія не зацікавлена у приєднанні Донбасу. Вся військова операція була спрямована на послаблення всієї України. Однак не Україна є цілюю Росії. Росія має іншу мету: її мета полягає у задоволенні амбіцій Кремля та помсти за "найбільшу геополітичну катастрофу ХХ століття" - розпад Радянського Союзу", - зазначив про причини російської агресії проти України Петро Порошенко.

Він пов’язав "зелених чоловічків" у Криму із відповідними російськими найманцями-військовими в Сирії, які отримали бойовий досвід на Донбасі.

"Ні визнанню російських президентських виборів у Криму. Ні відновленню повноважень Росії в ПАРЄ. Ні умиротворюючим візитам до Москви у пошуках економічної вигоди для своїх власних переваг. Ні "Північному потоку-2"", - наголосив Петро Порошенко щодо сподівань про спільну позицію європейських країн у протидії російській агресії.

Президент України також нагадав, що в Росії спорт є частиною політики, тому російський прапор цього року не майорить на Олімпійських іграх.

На думку Порошенка, єдиний шанс для Росії зараз - погодитися на розміщення миротворців ООН на окупованому Донбасі включно із російсько-українським кордоном. 

"Росія прагне обмежити миротворців ООН лінією зіткнення та наділити їх лише функцією ескортування. Якщо все так і залишиться (невиконання Мінських угод та непоступливість у питанні миротворчої місії із боку Росії, - ред.), це означатиме, що Кремль не є по-справжньому зацікавленим у мирі, а лише прагне заморозити конфлікт", - сказав Петро Порошенко.

"Іще одне: санкції працюють! Якщо хтось вважає, що санкції неефективні - їх треба посилити, запровадити нові санції та закрити шпарини у них", - зазначив у виступі Президент України.

Він запевнив. що умиротворення агресора матиме протилежний ефект.

"Захищаючи Україну, ви захищаєте суварнітет і територіальну цілісність та незалежність ваших країн", - звернувся Петро Порошенко до присутніх.




(доповнюється)