Сущенко і Сенцов можуть бути звільнені в обмін на зрадників з Криму

14:01, 16.02.2018
Сущенко і Сенцов можуть бути звільнені в обмін на зрадників з Криму

Олег Сенцов перебуває за гратами з 2014 року.

Українських політв’язнів - журналіста Романа Сущенко та режисера Олега Сенцова планують обміняти на кримських дезертирів Олександра Баранова та Максима Одинцова, засуджених за державну зраду до 13 і 14 років в'язниці в Україні.

 

Про це повідомив представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига в ефірі телеканалу NewsОne у п’ятницю.

 

За його словами, зараз йде підготовка до такого обміну.

 

"Є такі громадяни Одинцов і Баранов, які вже отримали вироки. Тут питання: чи будуть вони їх оскаржувати. Інша інформація про те, що справу Сущенка вже передали до суду. Фактично я в цьому бачу досить активну підготовку до обміну Баранова й Одинцова на Сущенка та Сенцова", - пояснив Чаплига.

 

Він зазначив, що для того, аби такий обмін відбувся, засуджені з обох сторін повинні отримати вироки відповідно в Росії і в Україні, а потім бути помилувані.

 

Як відомо, колишній військовий ЗСУ Максим Одинцов, який служив у Криму на момент його окупації Росією, 6 лютого 2018 року був засуджений до 14 років тюремного ув'язнення за звинуваченням у державній зраді і дезертирстві, а саме за перехід на службу до армії РФ після анексії півострова.

 

Двома днями пізніше, 8 лютого, засудили до 13 років в'язниці за аналогічним звинуваченням ще одного екс-бійця ЗСУ з Криму - Олександра Баранова. Його і Одинцова співробітники СБУ затримали в листопаді 2016 року на адмінкордоні з півостровом.

 

Ще в 2016 році стало відомо, що Росія і Україна ведуть спільну роботу з обміну різних кандидатур, в тому числі режисера Олега Сенцова.

 

Того ж року адвокат затриманого у Москві журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка Марк Фейгін заявляв, що докладає зусиль до організації обміну підзахисного на когось із затриманих в Україні росіян.

 

 

У лютому 2017 року учасник переговорів в Мінську, кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук сказав, що представники України і Росії ведуть переговори про обмін та повернення на батьківщину багатьох заарештованих і ув'язнених в РФ українців.