Турчинов дав свідчення про анексію Криму і погрози Наришкіна

16:54, 15.02.2018
Турчинов дав свідчення про анексію Криму і погрози Наришкіна

Олександр Турчинов під час допиту в Оболонському райсуді Києва.

Секретар РНБО Олександр Турчинов кстверджує, що голова Державної думи РФ Сергій Наришкін погрожував російською зброєю, коли дзвонив йому 28 лютого 2014 року.

 

Про це Турчинов заявив, надаючи покази у провадженні про держзраду Віктора Януковича в Оболонському райсуді Києва у четвер.

 

За його словами, дзвінок пролунав під час засідання РНБО: "Я переговорив з паном Наришкіним. Він повідомив, що Російська Федерація визнає мене тільки як голову Верховної Ради і принципово не визнає мої повноваження як в.о. президента. Вони вважають, що ми силою захопили владу".

 

І додав, що Наришкін підкреслив, що легітимним президентом в РФ вважають Януковича. І саме від нього готові сприймати будь-яку інформацію.

 

"Наришкін почав погрожувати, що у випадку загибелі російськомовних громадян, вони мають потенціал, здатний знищити і нову українську владу і фактично йшлося про вторгнення РФ в Україну. Я сказав тоді Наришкіну, що вони порушують всі міжнародні угоди, не мають ні політичних ні юридичних підстав перебувати на території України. На що Наришкін відповів, що РФ матимуть всі підстави", – розповів секретар РНБО.

 

За словами Турчинова, йшлося про те, що наступного дня парламент РФ дав дозвіл вводити війська в Україну, а політичною підставою було, безумовно, звернення Януковича до Путіна.

 

На його думку, новосформовані органи державної влади не могли вживати ефективних заходів для спротиву окупації Криму Росією в лютому-березні 2014 року через плачевний стан української армії та загрозу повномасштабного вторгнення РФ.

 

"На превеликий жаль, 27 лютого (2014 року) ще не було головної виконавчої влади - Кабінету міністрів. Це була найбільша проблема для мене як для керівника Верховної Ради: без уряду, без керівництва силових структур вживати ефективні заходи було практично неможливо", – сказав секретар РНБО.

 

Турчинов розповів, що коли зранку 27 лютого спецназ РФ захопив адміністративні будівлі в Криму, він дав наказ керівникам внутрішніх військ, які базували там - оточити парламент і Кабмін АРК, підготувати відбиття цих будівель і провести операцію.

 

"Через декілька годин мені повідомили, що вони змогли лише оточити ці будівлі, але під тиском агресивно налаштованих цивільних людей вони не змогли виконати завдання і змушені були розійтись", – засвідчив Турчинов.

 

Як повідомляла «УМ», колишній начальник Генштабу ЗСУ Володимир Замана під час допиту в суді заявив, що Віктор Янукович, будучи президентом України, за законом не мав права просити Росію про введення її військ до своєї країни.

 

А адмірал Тенюх у суді звинуватив у зраді колишнє керівництво ЗСУ і ВМС, зокрема, колишнього начальника Генштабу ЗСУ Юрія Ільїна.

 

 

Тоді як колишній голова СБУ Валентин Наливайченко заявив у суді, що за його наказом офіцери спецслужби повернули з фактично окупованого Криму особові справи співробітників СБУ у березні 2014 року.