Адмірал Тенюх звинувачує у зраді колишнє керівництво ЗСУ і ВМС

19:18, 07.02.2018
Адмірал Тенюх звинувачує у зраді колишнє керівництво ЗСУ і ВМС

Ігор Тенюх свідчить в Оболонському райсуді Києва.

Колишній виконувач обов'язків міністра оборони, колишній командувач ВМС, адмірал Ігор Тенюх звинувачує колишнього начальника Генерального штабу ЗСУ Юрія Ільїна у зраді й співпраці з Росією у лютому 2014 року.

 

Мовляв, Ільїн активно схиляв до зради українських військових у Криму. До того ж, саме він скасував приведення військово-морських сил у Криму в повну бойову готовність.

 

Про це пан Тенюх заявив під час допиту у справі про держзраду Віктора Януковича в Оболонському районному суді Києва у середу ввечері.

 

"Ільїн тоді тричі схиляв до зради начальника Академії Військово-морських сил Гончаренка, щоб він перейшов на бік Росії. Це офіційно. Після десятих чисел. Я відповідаю за свої слова", - сказав адмірал.

 

За словами Тенюха, коли його було призначено на посаду тимчасового міністра оборони 27 лютого 2014 року, він віддав наказ, щоб армія була приведена в повну бойову готовність. Тоді ж він дізнався, що вранці 20 лютого ВМС у Криму було приведено в повну бойову готовність, а вже ввечері тодішній начальник Генштабу Ільїн скасував цей наказ.

 

До того ж адмірал зазначив, що процес "здачі Криму" Росії почався ще у 2010 році, коли президентом України став Віктор Янукович. Тоді відбулася кадрова зачистка, скорочення чисельності флоту, розформування військових комісаріатів, укомплектування ВМС контрактниками-мешканцями Криму. Зокрема, адмірал  наголосив, що його також звільнили з посади командувача ВМС безпідставно та без жодних пояснень.

 

"Мені міністр оборони Єжель телефоном єдине, що сказав: "Ти не будеш командувачем". А за даними моїх джерел, їм тоді прийшла вказівка з Кремля: "Убрать этого бандеровца", - резюмував Тенюх.

 

Адмірал також згадав роль у тих подіях віце-адмірала Сергія Єлісєєва, контр-адміралів Дмитра Шакуро й Дениса Березовського. Зокрема,п ро Ільїна, Єлісеєва й Шакуро пан Тенюх зазначив: "Ці особи були не просто так призначені, а усунені були вже росіянами, крім Єлісєєва, який зараз служить заступником командувача Балтійським флотом".

 

І додав: "Шакуро був призначений після 2010 року начальником штабу Військово-морських сил. Був призначений тими людьми, які були зацікавлені в тому, щоб мати такого… начальника штабу. І він дуже сильно приклався до зради. І він дуже сильно підмовляв і опрацьовував командирів частин, які пізніше зрадили й перейшли на бік Російської Федерації. Шакуро ніколи не мав ні професійного, ні морального права обіймати посаду начальника штабу Військово-морських сил. Коли я був командувачем (Тенюх командував ВМС України протягом 2006-2010 рр. – ред.), Шакуро був начальником штабу логістики".

 

Він розповів, що коли приступив до роботи в Міноборони 27 лютого і заслухав доповідь першого заступника начальника Генштабу ЗСУ Геннадія Воробйова, то зв’язався з в.о. командувача ВМС Єлісеєвим і спитав, чому кораблі не приведені в боєготовність. А той відповів, що вже 4-й день не на службі.

 

Тенюх розповів, що оскільки керівництво ВМС зрадило, він попросив заступника командувача з бойової підготовки Дениса Березовського, який нібито мав важке запалення, взяти на себе командування – але вже наступного дня той порушив присягу.

 

З Ільїним Тенюх спілкувався 27 лютого за допомогою засекреченого засобу. За його словами, в Ільїна нібито був "гіпертонічний криз", але в госпіталь до нього щодня приїжджали два командувача ВМС РФ.

 

Зазначимо, що Ільїн побув начальником Генштабу ЗСУ менше 10 днів (19-28 лютого 2014 року) і схиляв військових до зради на користь РФ. Він лишився в Криму після анексії.

 

Єлісєєва в Україні звинувачують у державній зраді і дезертирстві. Шакуро та Березовського також звинувачують у держзраді.

 

Перед адміралом Тенюхом свідчення суду надава екс-голова СБУ Валентин Наливайченко