Україна вимагатиме визнання нелегітимності виборів президента Росії в Криму

16:30, 06.02.2018
Україна вимагатиме визнання нелегітимності виборів президента Росії в Криму

Аксьонов-"Гоблін" на виборах в Криму (РИА Новости)

Представники України звертатимуться в міжнародні організації, наприклад, ПАРЄ, ОБСЄ та НАТО, з вимогами не визнавати результати виборів президента Росії в окупованому Криму.

Про це заявила народна депутатка Ірина Геращенко в інтерв’ю парламентському виданню "Голос України".

"Серйозним викликом для України є вибори президента Російської Федерації, по суті – вибори президента Путіна. Росія зухвало хоче провести ці вибори і в окупованому Криму, проводячи там політику насильницької паспортизації громадян України, вручаючи їм російські паспорти та змушуючи до участі у виборах", – зазначила заступниця Голови Верховної Ради України.

За її словами, "питання нелегітимності виборів президента Росії в окупованому Криму має бути одним із ключових, яке українська парламентська делегація повинна порушувати на всіх рівнях".

"Ми говоритимемо про це в ПАРЄ на квітневій сесії, і на парламентських асамблеях НАТО та ОБСЄ. Це те питання, яке потребує дуже серйозних акцентів для привернення уваги до окупації АР Крим, що триває вже четвертий рік", – розповіла про плани із міжнародної роботи Ірина Геращенко.

Вона наголосила, що 2018 рік буде "дуже непростим" для України в сфері міжнародної діяльності і тому, що Росія намагатиметься "повернутися в міжнародні інституції, не виконуючи ані Мінські угоди, ані резолюції ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО".

"Тому дуже важливо, щоб українські парламентські делегації назовні зберігали єдність позицій", – сказала перший віце-спікер.

Нагадаємо, вибори в Росії назначили на 4-ту річницю анексії Криму. Під час виборів у Думу в Криму не було офіційного представництва міжнародних спостерігачів, а депутатів-мажоритарників із окупованого півострову в Україні не вважають легітимними.