Лавров вигородив Росію: «Будапештський меморандум виконуємо не завдавши ядерного удару по Україні»

13:33, 15.01.2018
Лавров вигородив Росію: «Будапештський меморандум виконуємо не завдавши ядерного удару по Україні»

Сергій Лавров представив офіційні російські тлумачення Будапештського меморандуму (Sputnik / Nina Zotina)

Очільник МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що  Росія виконала Будапештський меморандум не завдавши ядерного удару по Україні

Натомість він звинуватив Україну в порушенні Будапештського меморандуму на основі зобов’язань по якійсь "окремій заяві", яку нібито порушили через Євромайдан.

Про це Сергій Лавров заявив на прес-конференції у понеділок, 15 січня.

"Ми багато разів відповідали на легалістські питання у тому числі щодо будапештського меморандуму 1994 року, про який теж нещодавно згадували. Меморандуму, у відповідності з яким Україна відмовилася від ядерної зброї, а Росія, США та Велика Британія гарантували, що не будуть застосовувати ядерну зброю проти України.

Я тільки нагадаю, що ми не застосовували і не погрожували Україні ядерною зброєю, тому ніякого порушення Будапештського меморандуму не відбулося", - сказав Сергій Лавров, відповідаючи на питання щодо перспективи денонсації Будапештського меморандуму через захоплення криму в 2014 році.

Російський очільник МЗС нагадав, що проблему невідповідності Договору про дружбу та співробітництво між Україною та Росією в частині непорушності кордонів сучасним реаліям напередодні прес-конференції підняв Костянтин Затулін.

"Ми продовжуємо поважати територіальну цілісність України в тих кордонах, які склалися після референдуму в Криму", - зазаначив Сергій Лавров.

Натомість він звинуватив Україну в порушенні домовленостей.

"Паралельно з Будапештським меморандумом Україна ще прийняла на себе в окремій заяві зобов'язання не «заохочувати расистські, неонацистські, ксенофобічні тенденції, а те, що сталося після Майдану було грубим порушенням цих зобов'язань нашими українськими сусідами", - продовжив голова МЗС Росії.

Він не вказав, коли та за яких умов Україна взяла на себе вказані "додаткові зобов’язання".

Нагадаємо, відповідно до Будапештського меморандуму, окрім зобов’язання поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтвердили "їх зобов'язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом Організації Об'єднаних Націй".

Відео прес-конференції Лаврова опублікували російські ЗМІ.