Офшорні фірми можуть відсудити конфісковані «гроші Януковича»

07:40, 15.01.2018
Офшорні фірми можуть відсудити конфісковані «гроші Януковича»

Віктор Янукович і оточення могли вкрасти до 40 мільярдів доларів за чотири роки правління (vgolos.com.ua)

Офшорні фірми можуть відсудити 1,5 мільярда доларів "грошей Януковича", які конфіскували рішенням Краматорського суду.

Про це в ефірі телеканалу 112.ua повідомив керівник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Звичайно, якщо є фірми, які оскаржують і які отримають відмову в цьому, і які можуть бути так званими добросовісними набувачами, дійсно вони можуть звертатися в європейські суди і розраховувати, що європейський суд буде до них прислухатися", – сказав чиновник.

У той же час, як зазначив Горбатюк, про відкриття якихось справ щодо оприлюднення медіакомпанією "Аль-Джазіра" нібито тексту засекреченого вироку Краматорського суду про спецконфискації коштів екс-президента йому нічого не відомо. Як пояснив керівник департаменту спецрозслідувань ГПУ, прокуратура втратила можливість починати справу з моменту створення Державного бюро розслідувань, тому цією справою може займатись Нацполіція або Служба безпеки України.

Нагадаємо, що медіакомпанія Al Jazeera оприлюднила документ з 94 сторінок, який містить нібито рішення Краматорського районного суду, за яким було конфісковано 1,5 мільярда доларів США, що належали колишньому президенту України Віктору Януковичу та його оточенню.

У оприлюдниному документі перераховані сотні компаній, деякі з яких кіпрські, що фактично були "трубопроводом для викачування грошей із країни".