Клімкін обговорив із генсеком ООН введення миротворців на Донбас

09:53, 16.12.2017
Клімкін обговорив із генсеком ООН введення миротворців на Донбас

Міністр МЗС України Павло Клімкін та генсек ООН Антоніу Гутерреш під час зустрічі.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш обговорили перспективи миротворчої місії ООН на Донбасі під час зустрічі у Нью-Йорку в ніч на суботу.

 

Про це повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

 

"Павло Клімкін обговорив з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем перспективи запровадження миротворчої місії ООН на сході України, питання захисту прав людини в тимчасово окупованому Криму, взаємодію в гуманітарній сфері, в тому числі звільнення українських політв'язнів і заручників з російського полону", - сказав Ніколенко.

 

Дипломат додав, що голова МЗС України передав генсеку ООН відкритого листа від імені Асоціації родичів політичних заручників Кремля, правозахисних і громадських організацій України.

 

"Міністр Клімкін звернувся з проханням посприяти звільненню українців, які незаконно утримуються у російських в'язницях", - підкреслив пан Ніколенко.

 

Перед цим пан Клімкін заявив, спілкуючись з пресою під час брифінгу, що Україна продовжить просувати ініціативу введення миротворчої місії ООН на Донбасі після закінчення дворічного мандату тимчасового члена Радбезу ООН наприкінці грудня.

 

«Я провів зустрічі з багатьма членами Ради Безпеки, які були поінформовані про нинішню ситуацію, а також про наміри РФ встановити російський протекторат на окупованому Донбасі. Росіяни намагаються створити враження, що місія ООН буде чимось на кшталт "окупаціної адміністрації", – підкреслив міністр.

 

І додав, у відповідь на закиди росіян, що «окупаційна адміністрація там уже існує». Мовляв, наразі проблема лише в Росії, «яка хоче залишити ситуацію такою, як вона є, а також продовжувати використовувати Донбас – про який вона взагалі не піклується – як інструмент для подальшої дестабілізації України і Європи».

 

Клімкін наголосив: «Нам потрібна реальна місія, яка буде покривати всю територію окупованого Донбасу, неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону, до того ж, безумовно, матиме міцний і потужний мандат щодо роззброєння, стримування, реального відведення військ, включаючи російські сили та всі види озброєння, а також, звичайно, готуватиме Донбас до майбутніх виборів. Формула дуже проста: Росія виходить, міжнародні сили заходять».

 

Міністр МЗС України також підкреслив, що альтернативою для миротворчої місії ООН на Донбасі може бути лише заморожування ситуації на російських умовах.

 

"І це буде бомбою уповільненої дії – не тільки для нас, для України, але й для всіх", – наголосив Клімкін.

 

Під час засідання Ради Безпеки ООН у п’ятницю міністр закордонних справ України Павло Клімкін також заявив, що зобов'язанням, які взяла на себе Росія у міжнародних договорах, не варто довіряти.

 

"Впродовж останніх десятиліть ми стали свідками появи ряду нестабільних гарячих точок у різних частинах світу. Ми також бачили, як держава, що володіє ядерною зброєю (РФ – ред.), успішно застосовує технологію створення тривалої дестабілізації та агресії проти своїх сусідів – суверенних держав. На жаль, моя країна також постраждала", – підкреслив Клімкін.

 

Обговорюючи питання ядерного роззброєння КНДР, він нагадав, що нещодавно виповнилося 23 роки з часу підписання Будапештського меморандуму: "В обмін на добровільне позбавлення Україною свого ядерного арсеналу, три ядерних держави взяли на себе зобов'язання "поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України. Проте зобов'язання, викладені в цьому документі, були підступно порушені Росією, однією з його підписантів та країною, якій дісталася українська ядерна зброя".

 

У результаті, за його словами, Україна "отримала нагороду" у вигляді порушення її кордонів з явним і показовим нехтуванням нормами та принципами міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту та низки угод, включаючи сам Будапештський меморандум.