Міністр юстиції звинуватив НАБУ у зриві позову проти Росії на 700 млн. грн. до ЄСПЛ

07:42, 12.12.2017
Міністр юстиції звинуватив НАБУ у зриві позову проти Росії на 700 млн. грн. до ЄСПЛ

Павло Петренко виступив зі звинуваченнями НАБУ (Міністерство юстиції)

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що обшуки НАБУ в Міністерстві юстиції поставили під загрозу підготовку позову проти держкомпанії «Роснєфть» на 700 мільйонів гривень до Європейського суду з прав людини.

Про це він сказав в ефірі програми "Свобода слова" в ефірі ICTV.

"Міністерство юстиції та офіс уповноваженого з прав людини готували позов проти російської компанії "Роснєфть" на 700 млн грн збитків, заподіяних Україні незаконним захопленням майна цією компанією і її структурами в Україні", - сказав Павло Петренко.

Він наголосив, що на ці документи накладено гриф "секретно", але НАБУ отримало доступ до них згідно рішення суду про виїмку документів про позови до ЄСПЛ.

"За постановою судді, документи після обшуку НАБУ необхідно вилучити до 15 грудня, а ми збиралися подати позов проти "Роснефти" до 19 грудня. Це, фактично, підриває можливість позову проти російської компанії", - наголосив міністр.

Нагадаємо, детективи НАБУ 8 грудня влаштували обшук в кабінеті голови секретаріату та за місцем проживання ще однієї співробітниці, яка відповідала за співпрацю з ЄСПЛ.

Заступниця голови Міністра Наталія Бернацька звинуватила співробітників НАБУ у викраденні документі.

В НАБУ наголосили, що все було законні і за рішенням суду, а прийшли вони до Міністерства поки там не було співробітників, бо отримали інформацію, що документи знищують.

Суть справи у тому, що компанія "Золотий мандарин ойлще в 2000-х роках передала на зберігання до "Київенерго" мазут. Після цього "Київенерго" незаконно спожила цей мазут. Компанія пішла до суду і виграла суди усіх інстанцій з вимогою повернути своє майно. Але "Київенерго" було в списку компаній, які були під мораторієм щодо виконання рішень суду відносно неї.

Рішення не виконувалися. Представники компанії "Золотий мандарин ойл" ще у 2013 році звернулися до ЄСПЛ зі скаргою на невиконання рішень національних судів. Після цього штраф компанії було сплачено із державного бюджету.

Після того, як "Київенерго" приватизувала корпорація "ДТЕК" Ріната Ахметова, держава вимагає від компанії повернути до бюджету сплачений штраф через невиконання рішення суду.