Співробітникам НАБУ закрили доступ до електронних декларацій через звинувачення у підробці даних

19:01, 08.12.2017
Співробітникам НАБУ закрили доступ до електронних декларацій через звинувачення у підробці даних

"Війна" між відомствами Корчак та Ситника триває (колаж 24tv.ua)

Національне агенсто із запобігання корупції прийняло рішення тимчасово обмежити доступ НАБУ до реєстру електронних декларацій через взинувачення у тому, що співробітник НАБУ самовільно змінив дані в декларації одного із чиновників.

Про це на засіданні НАЗК повідомила голова Наталія Корчак, передають "Українські новини".

Зі слів співробітника НАЗК Олександра Писаренка, у вересні співробітник НАБУ, зайшовши до реєстру е-декларацій, змінив декларацію одного з чиновників (прізвище він не уточнив).

У зв'язку з цим НАЗК звернулося до НАБУ з проханням пояснити цей інцидент.

НАБУ відповіло, що це звичайна помилка та службова перевірка не виявила порушень.

"Даю доручення...до з'ясування причин і обставин, в яких траписвся цей факт...вжити заходи, пов'язані з зупинкою доступу працівників Національного антикорупційного бюро до реєстру декларацій", - сказала Корчак.

Також Корчак доручила Писаренку підготувати та направити відповідну заяву в правоохоронні органи.

Зі слів Корчак, після з'ясування всіх обставин буде ухвалено рішення про відновлення доступу НАБУ до реєстру.

Олександр Писаренко нагадав, що в січні НАЗК і НАБУ підписали меморандум, згідно з яким НАБУ було обіцяно повний доступ до реєстру е-декларацій.

У січні співробітники НАБУ переглянули 22 декларації, у лютому - 47, у березні - 164, в квітні - 422 і в травні - 722. За червень були переглянуті 1 015 декларацій, за липень - 1 545, за серпень - 2 312, за вересень - 2 919, а за жовтень - 3 587, наводять статистику "Українські новини".

Писаренко зазначив, що ло 8 грудня 122 співробітники НАБУ мали повний доступ до реєстру е-декларацій.

Нагадаємо, між антикорупційними відомствами НАЗК та НАБУ триває протистояння: спочатку НАБУ заявило, що підозрює очільницю НАЗК Наталію Корчак у незаконному збагаченні. У результаті Генеральна прокуратура звинувачує НАБУ та його очільника Артема Ситника в розголошенні державної таємниці, співпраці з іноземною розвідкою та вимагає відкритих конкурсів для агентів "під прикриттям" НАБУ, проти яких завели кримінальні справи за провокацію чиновників до хабарництва.  

Детальніше про причини протистояння між антикорупціонерами читайте в інтерв’ю Віталія Каська для "України молодої".