Клімкін і Лавров обговорили у Відні обмін заручниками

07:30, 08.12.2017
Клімкін і Лавров обговорили у Відні обмін заручниками

Лавров і Клімкін вперше зустрілися у двосторонньому форматі.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і його російський колега Сергій Лавров обговорили обмін полоненими на Донбасі під час зустрічі за закритими дверима у Відні у четвер пізно ввечері.

 

Про це Павло Клімкін написав у своєму мікроблозі у Twitter в ніч на п’ятницю.

 

"З головою МЗС РФ Лавровим обговорив питання обміну заручниками. Маємо реально просунутися у цьому питанні у наступні тижні. Йдеться про людей та їхніх близьких", - коротко відзначив пан Клімкін.

 

Зустріч міністрів відбувалася у кулуарах засідання Ради міністрів ОБСЄ.

 

Це була перша особиста двостороння зустріч російського і українського міністрів від початку конфлікту на Донбасі. Раніше міністри зустрічалися лише у рамках "нормандського формату".

 

Пан Клімкін повідомив журналістам перед зустріччю, що "намагатиметься зустрітися із Лавровим, щоб поговорити про наших політичних в'язнів, оскільки це важливо емоційно, не тільки політично".

 

Зустріч почалася увечері і проходила за закритими дверима, без доступу до неї журналістів. Сам Сергій Лавров перед її початком заявив, що "українська сторона попросила про зустріч ще позавчора, ми одразу ж дали згоду".

 

Процес обміну зайшов у глухий кут ще наприкінці 2016 року. Це одне із найболючіших питань у врегулюванні конфлікту на сході України.

 

У листопаді російський президент Володимир Путін провів першу особисту телефонну розмову із лідерами самопроголошених Луганської і Донецької народних республік і показово обговорив із ними обмін полоненими із Україною.

 

Цей контакт подавався як ініціатива лідера руху "Українських вибір - право народу" Віктора Медведчука, що незадовго до того зустрівся із Путіним, коли той відвідував Ново-Єрусалимський монастир у Підмосков'ї.

 

"Україна готова звільнити 306 людей, розраховує на звільнення Донецьком і Луганськом 74 людини, і це можна було б зробити до новорічних і різдвяних свят", - заявив тоді Медведчук.

 

Невдовзі після того представниця України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Ірина Геращенко повідомила журналістам, що в полоні бойовиків на Донбасі перебувають 162 українці.