Ситник закидає СБУ зрив усіх операцій НАБУ під прикриттям

16:20, 01.12.2017
Ситник закидає СБУ зрив усіх операцій НАБУ під прикриттям

Артема Ситника здивували слова президента про міжвідомчу війну.

Служба безпеки України та Генпрокуратура мали на меті зірвати усі операції НАБУ, які проводились під прикриттям, і їм це вдалося.

 

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник під час  брифінгу в п'ятницю.

 

За його словами, по-перше, СБУ під керівництвом ГПУ зірвала спецоперацію НАБУ з виявлення масштабної корупційної схеми в Державній міграційній службі.

 

"Можливість довести операцію до кінця втрачена. І зараз нам залишається тільки оцінювати ті докази, які вже були зібрані на момент зриву цієї операції", - зазначив директор НАБУ.

 

На його переконання, водночас СБУ мала на меті зірвати не тільки цю операцію НАБУ, але й усі інші операції під прикриттям.

 

"Саме це було головною метою проникнення до конспіративних приміщень НАБУ. Цю мету також досягнуто - операції, на жаль, припинені. І це - аморально", - сказав пан Ситник.

 

За його словами, у бюро також є інформація про конспіративні приміщення СБУ, але воно, на відміну від служби, вважає їх розкриття недопустимим.

 

Ще однією метою, каже директор, було отримати дані про агентурну мережу нацбюро. Але, зазначає він, це зробити не вдалося.

 

"Як вони не намагалися проводити обшуки, утримуючи по 30 годин працівників НАБУ, ламаючи обладнання, цієї мети не досягли", - зазначив Артем Ситник.

 

Окрім того, за його словами, ГПУ та СБУ намагалися залякати представників бюро, але і цього вони зробити не змогли.

 

"Система підбору персоналу, яка застосовується в антикорупційному бюро, дала можливість сформувати команду, яка при обмежених ресурсах має моральні якості протидіяти таким диверсіям й атакам", - пояснив директор НАБУ.

 

Відтак, збирає докази проти Генпрокуратури й СБУ. Зокрема, передасть матеріали з приводу обшуків у конспіративних приміщеннях бюро до Генеральної інспекції Генпрокуратури.

 

"Ми самі проводимо службове розслідування того, що відбулося, і бачимо, які порушення були допущені при цих обшуках. Дуже багато вилучено й оргтехніки, і флешок, і тому подібне. Щоб не було чергових заяв, що ми мстимося, ми направимо всі матеріали до Генеральної інспекції Генеральної прокуратури, щоб усім цим діям надали правову оцінку", – каже пан Ситник.

 

І додає: "Ми витримаємо це все, але правильно було б дати оцінку діям людей, які допустили ці порушення, і визнати окремим керівникам держави, що йде не міжвідомча війна, а йде вжиття всіх можливих заходів, щоб зупинити антикорупційну реформу в Україні".

 

За його словами, ці диверсії й атаки не зупинять НАБУ, хоча «зараз потрібно проводити перегрупування цього підрозділу».

 

У пана Ситника викликає подив і "позиція окремих керівників держави": "Застосовується термінологія "пір'я летить", "міжвідомча війна"… Ніякої міжвідомчої війни немає. Є амбіції конкретних керівників окремих правоохоронних органів і держави – зробити все, щоб зупинити те, що відбулося зараз".

 

Зазначимо, що у п’ятницю Президент Порошенко порівняв конфлікт антикорупційників із карнавалом: "Шуму, галасу, пір'я стільки, що часом дійство нагадує якийсь латиноамериканський карнавал. Навіть смішно, якби не було так сумно".

 

Як повідомляла «УМ», Національне антикорупційне бюро звинувачує Службу безпеки України та Генпрокуратуру у зриві операції, в якій детективи працюють під прикриттям, через розголошення конфіденційних даних, отриманих СБУ в ході прослуховування для НАБУ.

 

Зокрема, агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабаря першому заступнику голови державної міграційної служби Діні Пімаховій.