На Майдані Незалежності учасники Євромайдану відстояли ніч у пам’ять про події 30.11.2013

09:18, 30.11.2017
На Майдані Незалежності учасники Євромайдану відстояли ніч у пам’ять про події 30.11.2013

Акція пам’яті зібрала близько сотні активістів, які приходили з вечора до ранку 29-30 листопада 2017 року (фото із соцмереж)

Під стелою на Майдані Незалежності активіти та постраждалі під час розгону Євромайдану 30 листопада 2013 року провели акцію, під час якої пам’ять Устима Голоднюка, Ігоря Пехенька та Тараса Більчука, які загинули після останньої спроби силовиків зачистити Майдан у лютому 2014 року, а також вимагали притягти до відповідальності винних у "побитті студентів".

Учасники акції, яка зібрала близько 100 осіб, провели ніч на площі, а ранок зустріли, як і 4 роки тому, під стінами Михайлівського монастиря.

"Сьогодні ми зібралися тут, що згадати криваві події 30 листопада. І головне — щоб вшанувати пам’ять тих наших хлопців, які були з нами тієї ночі, але, на жаль, загинув у лютому місяці. Це був Устим Голоднюк, Ігор Пехенько. Цього року, на жаль, від отриманих поранень помер Тарас Більчук", — сказав потерпілий під час розгону Майдану у ніч на 30 листопада Віталій Кузьменко, інформує "Громадське радіо".



Розпочали акцію пам’яті о 21:00 29 листопада.




Учасники акції закликали прискорити розслідування та не затягувати судові розгляди у справі "30 листопада", щоб якнайшвидше притягти до відповідальності винних у злочинає проти Євромайданівців.

"4 роки минуло. Наче вчора. Обличчя перед очима. Безсонні ночі. І слова вдячності тим, хто вчасно був поруч", - написала у Facebook учасниця подій Лілія Ткаченко.



Нагадаємо, у 2016 році постраждалі 30.11.2013 майже місяць перебували у будівлі Святошинського районного суду, вимагаючи розслідувати кримінальні справи про розгін Майдану.

"Ми колись провели цілий місяць у приміщенні суду, щоби привернути увагу до проблеми. Увагу привернули, але справи з місця не зрушили. Мені здається, це все-таки навмисно покривають винних. Мабуть, теперішній владі не вигідно, щоби покарали винуватців цих злочинів", – заявляє "Радіо свобода" Ірина Косова, яка також постраждала від кийків спецпризначинців 4 роки тому.




Як повідомляла "УМ", активіти КУПР також вийшли на смолоскипну ходу центром Києва з вимогою покарати винних у злочинах проти євромайданівців. Вони спробували розбити намет перед будівлею МВС, післся чого поліція почала відтісняти мітингувальників, в ході бійки було затримано чотирьох активістів.