Лещенко, Наєм, Заліщук та Луценко вимагають у Порошенка припинити забудову Сінного ринку

18:30, 17.11.2017
Лещенко, Наєм, Заліщук та Луценко вимагають у Порошенка припинити забудову Сінного ринку

Сергій Лещенко, Мустафа Наєм, Світлана Заліщук та Ігор Луценко попередили покупців нерухомості у ЖК "Ярославів град" про те, що вони можуть втратити гроші на незаконному будівництві (скріншот відео)

Народні депутати Сергій Лешенко, Мустафа Наєм, Світлана Заліщук та Ігор Луценко звернулися до Президента України Петра Порошенка із проханням втрутитися в ситуацію та припинити скандальну забудову на території Сінного ринку, яка загрожує Софії Київській та псує історичний пейзаж міста.

Депутати під час брифінгу заявили, що будуть добиватися притягнення до відповідальності суддю, яка дозволила продовжити забудову, а також протидіяти "єдиним можливим способом" - валити огорожу навколо забудови.

Про це депутати заявили на брифінгу у Верховній Раді.

"Петро Олексійович, вам про цю ситуацію особисто розповіли, ви точно знаєте, що за нею стоять панови Ярема (Віталій – екс-генпрокурор – ред.) та Даниленко (Анатолій – екс-заступник Яреми – ред.). Я дуже прошу вас від імені моїх колег і киян, як киянин, будь ласка, втрутьтеся в ситуацію. Тому що будівництво є незаконним", - сказав Мустафа Найєм.

Він відзначив, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман та Міністр регіонального будівництва Геннадій Зубко проінформовані про скандальну забудову.

"Ця забудова стала символом боротьби киян проти монополістів-забудовників, які на свій розсуд розпоряджаються будь-якою історичною частиною міста, землею, суперечачи закону і Генплану. Ми б хотіли звернутися від імені киян до мера Києва, оскільки це питання знаходиться в його компетенції; звернутися до ДАБІ з вимогою зупинити дозвіл на продовження будівельних робіт", - сказала Заліщук.

Сергій Лещенко звинуватив Петра Порошенка в тому, що екс-Генеральний прокурор Віталій Ярема продовжує будувати на території Сінного ринку.




Напередодні, 16 дистопада, "Національний корпус" повалив частину огорожі навколо будівництва на території Сінного ринку.

Активісти відзначили, що вони вже не можуть вплинути на сам факт появи висоток в історичному центрі Києва, але вважають, що можна домогтися зменшення висотності будови.




На опублікованому відео помітно, що на території, де колись розміщувався Сінний ринок, з’явився бігборд із написом російською "Балицька та Кошкіна, грошей не дамо".

Очевидно, натякається на замовність дій активісток.

Ольга Балицька, депутатка Київської міської ради, опублікувала фото недоклеєного бігборду 15 листопада та заявила, що забудовники готуються до якихось дій. 16 листопада з’явилося рішення судді Анни Кузьменко про заборону знесення паркану навколо будівництва.




Як повідомляла "УКраїна молода", на місці Сінного ринку планують збудувати 22-поверхові висотки. Активісти зазначають, що це зіпсує історичний пейзаж міста, але головне - територія на Воровського, 15, входить до охоронної зони навколо Софії Київської, а "Ярославів град" на місці, де був Сінний ринок, призведе до виключення Софії із переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Експерти із містобудування зазначають, що поява в середмісті величезного житлового комплексу значно збільшить навантаження на інженерну та транспортну інфраструктуру міста, тобто в рази збільшить кількість заторів у центрі Києва.