Українського журналіста Павла Шаройка схопили в Білорусі за звинуваченнями у шпіонажі

15:57, 17.11.2017
Українського журналіста Павла Шаройка схопили в Білорусі за звинуваченнями у шпіонажі

Павло Шаройко заарештований за звинуваченнями у шпигунстві (фото із соцмереж)

Власний кореспондент "Українського радіо" Павло Шаройко зник у Білорусі 25 жовтня, після чого виявилося, що його звинувачують в шпигунстві.

Про затримання повідомив голова Національної суспільної телерадіокомпанії Зураб Аласанія.

"Затримано собкора UA: Українське Радіо в Беларусі, громадянина України Павла Шаройко. Від офіційних відповідей на наш запит Посольство Беларусі поки ухиляється. З нашої власної неофіційної інформації в Беларусі, йому висунуто стандартне для іноземних кореспондентів звинувачення в "шпіонажі". - написав Зураб Аласанія у facebook.

За його інформацією, Павло Шаройко зник ще 25 жовтня.



У Міністерстві закордонних справ запевняють, що займаються захистом прав громадянини України, якого звинуватили у шпигунстві.

Про це у коментарі "Українській правді" повідомив заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич.

"МЗС відомо про затримання в Білорусі громадянина України. МЗС вживає заходів у справі захисту прав затриманого громадянина України", - сказав він.

На запитання про причини затримання, Кирилич відповів: "Обставини затримання не коментуємо".

Посол України в Мінську Ігор Кизим підтвердив затримання Павла Шаройко.

"Ми розбираємося в цій ситуації, питання під нашим канролем", - сказав він у коментарі "Радіо свобода".

Ігор Кизима повідомив, що посольство України направляла відповідні ноти в МЗС Білорусі.


Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко вважає, що справа Павла Шаройко може перетворитися в ситуацію, подібну ситуацію з Романом Сущенко, коли той безпідставно був заарештований в Росії за звинуваченням у шпигунстві.

"Я отримав інформацію від Олени, дружини Павла. Зараз вона знаходиться в Києві і працює з адвокатами. Поки немає ніякої достовірної інформації про подробиці цієї справи. Але хочу підкреслити, що Павло Шаройко все своє життя займався тільки журналістикою", - зазначив Олег Наливайко в коментарі Свободі.

За його словами, зараз спільно з дружиною журналіста Союз журналістів України готує відповідну заяву і звернення до міжнародної спільноти.

Павло Шаройко працював в Мінську спочатку власним коресподентом інформаційного агентства УНІАН, коли його очолював Олег Наливайко, а пізніше - "Українського радіо".

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вимагає негайно звільнити власного кореспондента Національного радіо України Павла Шаройко, якого затримали в Білорусі 25 жовтня.

"Офіційні запити зараз направляємо в Посольство Білорусі в Україні і Посольства України в Білорусі. Інформуємо Міжнародну Федерацію журналістів, Європейську Федерацію журналістів та Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ", - заявив глава НСЖУ Сергій Таміленка.

Депутат Верховної Ради Дмитро Тимчук про арешт журналіста Шаройко в Мінську: "Це акція проти України"

Народний депутат України, координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що розцінює арешт в Білорусі українського журналіста Павла Шаройко як відкриту демонстрацію білоруської влади проти України.

"Ми переконані, що після того, як Білорусь проголосувала проти резолюції по Криму, нинішній арешт - це вже вихід пана Лукашенка в відкритий простір на стороні Росії. Він постійно говорив, що є другом України, але все робив навпаки - ті ж спільні навчання з Росією у вересні. Тепер він показує, що є сателітом Кремля. І іншій інтерпретації цих дій ми не бачимо. Те, що роблять останнім часом білоруська влада, це конкретна робота проти держави України. Ми розцінюємо це тільки так", - повідомив Дмитро Тимчук.

Союз журналістів України вимагає від Білорусі негайного звільнення журналіста Павла Шаройко.

Як повідомляла "УМ", в серпні у Білорусі зник 19-річний Павло Гриб. За його словами, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де "законно" оформили арешт. Наразі українець, якого ФСБ Росії викрала на території Білорусі, перебуває в СІЗО Краснодарського краю.